Zhong Persbericht

Vorige week deed Zhong onderzoek door een enquête op te stellen die werd verspreid onder de cliënten. Met deze enquête willen we de politiek kenbaar maken dat cliënten hun behandelingen missen.

TCM, Traditionele Chinese Geneeskunde, is door de WHO (Wereld gezondheidsraad) erkent als een geneeskunde. In Nederland zijn wij door de politiek en de belastingdienst erkend als medische zorgverleners. Het feit dat er geen btw wordt gerekend over met name een acupunctuur behandeling is hiervan een voorbeeld.

Een TCM therapeut is de grond legger van de huidige lifestyle coach of stress manager en/of de mindfulness therapeut. Vanuit de traditionele Chinese Geneeskunde kijkt men naar gezondheid en welzijn. Deze gezondheid en welzijn is voor iedereen anders, persoonlijk. Door een cliënt als geheel te zien wordt er gewerkt aan alle externe factoren waar de cliënt invloed op heeft om zijn leven beter te kunnen invullen en leven.

Deze externe factoren waar aan gewerkt wordt kunnen worden onderverdeeld in:

  • Voeding => diëtiek naar aanleiding van Chinese Diagnose
  • Tuina / Shiatsu =>lichaamswerk
  • QiGong / TaiChi => beweging en meditatie
  • Chinese Kruiden
  • Acupunctuur

In het kort: TCM therapeuten zitten in een spagaat

Als TCM therapeut bieden wij erkende Medische zorg. Op dit moment zijn wij samen met andere erkende complementaire zorgverleners die medische zorg leveren niet open tijdens de Lockdown.

Als TCM zorgverleners mogen/kunnen we geen aanspraak doen op de reguliere compensatieregelingen zoals NOW, TOZO etc. Complementaire zorgverleners moeten een beroep doen op de “Regeling Continuïteitsbijdrage (CB)” zoals deze is geschapen door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in opdracht van het ministerie van VWS. In dit geval vallen complementaire zorgverleners dus weer onder “Zorg”.

Conclusie

Uit de Zhong Enquête kunnen we stellen dat de cliënten die onder behandeling zijn van een TCM zorgverlener baat hebben bij hun behandelingen en deze ernstig missen. Hierdoor zijn de cliënten mede de dupe van de sluiting van de complementaire zorgverlening tijdens de lockdown. Hun klachten kunnen niet wachten net als bij de indirecte corona slachtoffers omdat veel van de reguliere zorg is stil komen te liggen.

Gelukkig is er goed nieuws

Inmiddels heeft onze actie (samen met die van vier andere petities en 2 enquêtes) geleid tot beweging in de politiek.

Het goede nieuws is dat er door het kamerlid van Haga een motie is ingediend in de Tweede Kamer: ‘De kamer verzoekt de regering om de contactpersonen die alternatieve geneeswijzen uitoefenen toe te voegen aan de lijst van uitgezonderde contactberoepen.’

Op woensdag 20 januari houdt de Tweede kamer hierover een stemming.

Deze motie kan alleen worden aangenomen als tenminste één coalitiepartij deze ook steunt. Wij krijgen signalen dat D66 en CDA dit niet willen, van VVD en CU weten we het niet.

Daarom is er vanuit diverse Branche Verenigingen voor complementaire en alternatieve geneeskunde een tweede actie gestart om ministers aan te schrijven deze motie te steunen en waarom. Hierbij worden diverse email adressen gedeeld van ministers.

Je kunt kiezen voor deze behandelingen:

Resultaten Enquête:

949 mensen hebben deze enquête ingevuld: Enquête uitslag