Er is nog meer

Bekend is acupunctuur, maar de traditionele Chinese geneeskunde biedt meer behandelmethodes. Hieronder meer informatie over moxa, cupping en guasha.

Moxa

Moxa (bijvoet) is een kruid met een verwarmende werking. Sommige Zhong-therapeuten gebruiken moxibustie (ook wel moxatherapie of moxabranden) om warmte-energie naar een acupunctuurpunt te leiden en zo de bloedsomloop en de qi-stroom te stimuleren. Moxa kan een heilzame werking hebben bij onder meer blessures, vermoeidheid en gewrichtspijnen.

Cupping

Bij cupping draait het om het vacuüm-zuigen van de huid. De therapeut plaatst kopjes van glas, plastic of bamboe op de huid. Door ze te verwarmen of via een pompje lucht eraan te onttrekken, zuigen de ‘cups’ zich vast aan de huid. Zo worden blokkades in de meridianen (energiebanen) opgeheven en wordt de doorbloeding versterkt. De behandelaar gebruikt de zuigtechniek bijvoorbeeld om griep en rug- en schouderklachten te behandelen.

Guasha

Bij deze techniek schraapt de behandelaar met een gepolijste steen over de geoliede huid. Het stimuleert een betere doorstroming van het bloed en van de qi. Guasha kan onder meer worden ingezet bij pijn, RSI en kortademigheid.

Zhong-behandelingen

Je kunt ook kiezen voor deze behandelingen: