Shiatsu

Shiatsu is een Japanse massagetechniek die wordt ingezet om het lichaam en de geest in balans te brengen.

Hoe ziet een shiatsu-behandeling eruit?

De shiatsu-therapeut begint met luisteren naar jouw klachten en stelt ook vragen over je leefpatroon, slaapritme, eetgewoonten, stoelgang en eventueel menstruatie. Na een lichamelijk onderzoek op basis van de klacht(en) volgt de behandeling op het geklede lichaam, terwijl je ligt op een futon – een katoenen matras – of een massagetafel.

Wat kan shiatsu voor mij doen?

Het beste kan shiatsu-therapie preventief worden ingezet. Verder verlicht het bij (pijn)klachten, zoals RSI, vastzittende spieren, nek-, schouder- en rugklachten, chronische pijn, bij neurologische aandoeningen (zenuwpijn, ischias, rugpijn, Parkinson) en ter behandeling van burn-out, lichte depressieve gevoelens, fibromyalgie en (verklaarbare) vermoeidheid. Shiatsu heeft ook een positieve werking bij reumatische aandoeningen (artrose, reuma), hormonale klachten (PMS, menopauze), stofwisselingsproblemen (obstipatie) en hoofdpijn en migraine.

Bekijk de video met basistechnieken van shiatsu >>

Japanse massagetechniek

Shiatsu is een Japanse massagetechniek die wordt ingezet om het lichaam en de geest in balans te brengen. In het Japans betekent shi vinger en atsu druk. De therapeut gebruikt de duimen, handpalmen, vingers én het eigen lichaamsgewicht om druk uit te oefenen op de acupunctuurpunten en op de meridianen. Ook gewrichtsmanipulatie en strekking van lichaamsdelen zijn onderdeel van een shiatsu-massage. De massage ontspant, versoepelt de spieren en bevordert de beweging van gewrichten. Ook zorgt shiatsu voor een goede circulatie van de bloed- en lichaamsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen.

Vitale levensenergie

De behandeling, waarbij je meestal je kleding aanhoudt, is erop gericht blokkades op te heffen, bijvoorbeeld in de vorm van vastzittend weefsel, zoals bindweefsel of spieren en onvoldoende bloeddoorstroming. De shiatsu-therapeut kan deze verstoringen opsporen, en via massage- en manipulatietechnieken het weefsel weer zacht en soepel maken en de bloedstroom herstellen. Alles kan weer vrij stromen en klachten verdwijnen of verminderen.

Holistische behandelmethode

Shiatsu is een holistische behandelmethode: lichaam en geest worden benaderd als één geheel. Tijdens de behandeling kan dus blijken dat klachten op een specifieke plek eigenlijk zijn gerelateerd aan een storing op een hele andere locatie. De therapeut houdt dus rekening met meer dan alleen het aangedane gebied. Shiatsu bevordert het zelfgenezend vermogen van de patiënt, zodat het lichaam de oorzaak van de klacht(en) direct aanpakt.

Behandelingen

Zhong-behandelingen

Je kunt ook kiezen voor deze behandelingen:

Behandelingen combineren

Voor een behandeling door een Zhong-therapeut heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Wel adviseren we bij ernstige problemen altijd eerst bij de huisarts langs te gaan.

Je kunt tegelijkertijd een behandeling bij verschillende therapeuten volgen, maar stel hen wel allebei op de hoogte.