Burn-out

burn-out

Hoeveel mensen in Nederland hebben een burn-out of er ooit één gehad? Dat is onduidelijk. Net zo onduidelijk als de vraag wat burn-out precies is.

Burn-outsyndroom

Volgens sommige schattingen lijden zo’n 30.000 Nederlanders aan het burn-outsyndroom. De oorzaak wordt gezocht in hoge werkdruk, frustratie en langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden stress. Die combinatie veroorzaakt overbelasting, waardoor alle reserves opraken: als een vuur dat alle brandstof heeft verbruikt.

Geen aandoening

Het verschil tussen depressie, overspannenheid en burn-out is niet altijd duidelijk, maar wel belangrijk om vast te stellen. In tegenstelling tot de eerste twee aandoeningen geldt burn-out in Nederland als een aanpassingsstoornis, ofwel: de ‘reden’ dat iemand klachten heeft, is dat het deze persoon niet is gelukt om zich aan te passen aan de situatie op het werk of thuis. Dat lijkt een detail, maar heeft wel tot gevolg dat behandeling op grond van de diagnose ‘burn-out’ niet uit de basisverzekering wordt vergoed. In het buitenland is burn-out als diagnose vrijwel niet in gebruik. Wel is in Amerika ‘bijnieruitputting’ (adrenal insufficiency) als vergelijkbaar probleem bekend.

Beeld van burn-out

Het typische beeld van een persoon die aan burn-out lijdt, is dat van een harde werker die doorgaat terwijl het eigenlijk niet meer gaat, en daarbij zijn of haar eigen behoeften negeert. Ook ervaart de persoon onvoldoende (onder)steun(ing) vanuit de omgeving.

Het meest opvallende symptomen van een burn-out zijn diepe vermoeidheid, nervositeit en een gevoel van falen. Vaak worden zulke symptomen onderdrukt met koffie, alcohol, maagzuurremmers of andere medicijnen. Dit lukt op de korte termijn, maar op langere termijn werken ze het verschijnsel juist in de hand.

Wat Traditionele Chinese Geneeskunde kan betekenen

De geneeswijzen van de TCG hebben een positieve kijk op het lichaam: ze proberen de mens dichter bij zijn vermoeidheid en weer in contact met zijn reserves te brengen. Zijn die uitgeput, dan is het belangrijkste om dat eerst te onderkennen. Ervaren dat je écht op bent, is niet altijd gemakkelijk of prettig, maar het betekent wel de eerste stap naar genezing.

Goed slapen en goed eten vormen de basis van een goede gezondheid, oftewel uitrusten en van bouwstoffen voorzien. De therapeut bekijkt wat een redelijke en haalbare balans is tussen spanning en ontspanning. Soms is daar een langdurig proces voor nodig, waarbij je in kleine stapjes toewerkt naar meer draagkracht. Chinese kruiden kunnen ervoor zorgen dat de noodzakelijke bouwstenen weer aanwezig zijn; je kunt ze beschouwen als heel geconcentreerd voedsel, waarmee je je lichaam weer opbouwt.

Als je langdurig emoties en stress vasthoudt, leidt dat tot lichaamsgebieden die onvoldoende ‘geleefd’ en daarmee verkrampt zijn. Ze krijgen onvoldoende bloed en zuurstof. Hierbij kunnen acupunctuur en tuina helpen de doorstroming weer op gang te brengen en de gebieden te vitaliseren. Shiatsu is een massagevorm die door zijn zachtheid en vriendelijkheid goed aansluit bij de hypersensitiviteit die veel mensen met burn-outsyndroom ervaren.

Qi gong beoefenen kan helpen om regelmatig de stress te laten weglopen en interne kracht op te bouwen. Regelmatig tijd reserveren voor jezelf is op zichzelf al een belangrijk aspect hiervan.

Acupunctuur en de hormoonklieren

De bijnier, de hypothalamus en de pijnappelklier zijn drie belangrijke klieren die elkaar beïnvloeden en veel processen in het lichaam via hormonen aansturen. Door (teveel) stress raakt dit mechanisme verstoord. Leren en concentreren worden moeilijker en ook andere processen raken in de war. Dit kan onder meer leiden tot hoofdpijn, slapeloosheid, prikkelbaarheid, maag- en darmproblemen, menstruatie- en erectieproblemen en verhoogde bloeddruk. Door deze klieren via acupunctuur weer op de normale manier te laten functioneren, komt de hele fysiologie weer in evenwicht.

Lees meer:

Fact Sheets, British Acupuncture Council, Stress

‘Minder burn-out onder dokters door interventies’, NTVG.nl

Stichting Burnout

Je kunt kiezen voor deze behandelingen:

Behandelingen combineren

Voor een behandeling door een Zhong-therapeut heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Wel adviseren we bij ernstige problemen altijd eerst bij de huisarts langs te gaan.

Je kunt tegelijkertijd een behandeling bij verschillende therapeuten volgen, maar stel hen wel allebei op de hoogte.