Steun bij kanker

Als je kanker hebt (gehad), kunnen – naast bijwerkingen van de behandeling – vermoeidheid en pijn optreden. Traditionele Chinese geneeswijzen kunnen dan een grote steun zijn en bijwerkingen verminderen.

Wat kan TCG bij kanker betekenen?

Acupunctuur staat binnen de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) het meest in de belangstelling. Er is ook het meeste wetenschappelijk onderzoek over beschikbaar. Acupunctuur kan helpen om kankergerelateerde klachten en bijwerkingen van reguliere kankerbehandelingen te verminderen, maar het wordt niet ingezet om kanker zelf te behandelen.

Bijwerkingen verlichten

Een groot deel van de patiënten met kankerpijn krijgt onvoldoende pijnbestrijding. Ook lijden veel kankerpatiënten aan droge mond en ervaren problemen bij kauwen, slikken en spreken. Andere bekende bijwerkingen van de reguliere kankerbehandeling zijn een verlaagde hoeveelheid witte bloedlichaampjes en verminderde weerstand. Patiënten die chemotherapie krijgen, hebben vaak last van misselijkheid en braken. Ook komen bijvoorbeeld opvliegers veel voor bij vrouwen die borstkanker hebben gehad.

Zulke symptomen en bijwerkingen kunnen je levenskwaliteit ernstig aantasten, emotionele problemen veroorzaken en andere symptomen, zoals vermoeidheid en ongewenst gewichtsverlies, verergeren.

Gerelateerde klachten verminderen

Veelvoorkomende bijwerkingen van chemotherapie en radiotherapie (bestraling) waarbij acupunctuur behulpzaam kan zijn: vermoeidheid, neuropathie in handen en voeten, temperatuurontregeling (het steeds koud hebben), een brandend gevoel aan de voetzolen, handpalmen of tong en haaruitval.

Bij de behandeling van kankersymptomen en bijwerkingen van reguliere kankerbehandeling zullen veel therapeuten naast acupunctuur ook andere disciplines van de TCG toepassen. Bijvoorbeeld de massagevormen tuina en shiatsu, beweging via qi gong om energie op te bouwen of moxa om vastzittend weefsel weer soepel te maken, de doorbloeding op gang te helpen en daarmee de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen aan cellen te herstellen. Sommige therapeuten zetten inwendig kruiden in, om het lichaam te ondersteunen bij het hervinden van evenwicht.

Meer wetenschappelijk:

Bewijs voor de werkzaamheid van acupunctuur als steun bij kanker

Acupunctuur: steun bij kankerbehandeling

Fact sheets, British Acupuncture Council: Cancer care

Je kunt kiezen voor deze behandelingen:

Behandelingen combineren

Voor een behandeling door een Zhong-therapeut heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Wel adviseren we bij ernstige problemen altijd eerst bij de huisarts langs te gaan.

Je kunt tegelijkertijd een behandeling bij verschillende therapeuten volgen, maar stel hen wel allebei op de hoogte.