Ongewenst kinderloos

vruchtbaarheid, zwanger worden, ongewenst kinderloos

Lukt het jullie niet om zwanger te worden?
Wanneer een stel het langer dan een jaar gericht probeert en het lukt niet, spreek je van verminderde vruchtbaarheid. Ongeveer 17% van de koppels zoekt vervolgens hulp.

Verminderde vruchtbaarheid

Verminderde vruchtbaarheid kan allerlei oorzaken hebben. Bij 30% van de koppels ligt de oorzaak bij de man, bij 30% bij de vrouw en bij 30% is er een gecombineerd probleem. Bij ongeveer 10% is geen oorzaak te vinden en is er sprake van onbegrepen onvruchtbaarheid.

Vrouwen

Bij vrouwen met verminderde vruchtbaarheid kunnen oorzaken bijvoorbeeld zijn: geen ovulatie krijgen, verstopte eileiders, endometriose, verminderde receptiviteit van het baarmoederslijmvlies, problemen met de kwaliteit en kwantiteit van het baarmoederhalsslijmvlies, niet de juiste hormoonlevels produceren van prolactine, progesteron of oestrogeen, ontstekingen in het kleine bekken of aangeboren afwijkingen in de baarmoeder. Vervroegde overgang, maar ook overgewicht of ondergewicht kunnen het hormonale stelsel en daarmee vruchtbaarheid verstoren. Ook bepaalde ernstige ziekten en hun behandeling, zoals kanker, kunnen vruchtbaarheid verminderen.

Mannen

Bij ongeveer 30% van de gevallen ligt het probleem bij het sperma van de man. De hoeveelheid levend sperma kan te laag zijn, er kunnen teveel afwijkende vormen zijn of een probleem met de voortbeweging van het sperma. Medicijnen, alcohol, drugs, (veel) contact met plastic en verf, strakke onderbroeken en onvoldoende volwaardige voeding kunnen ook zorgen voor onvruchtbaar sperma.

Westerse geneeskunde

De reguliere westerse geneeskunde vindt 90% van de oorzaken en zet daar verschillende strategieën tegen in: van het doorspoelen van eileiders en toediening van hormonen tot IUI, IVF en ICSI. Via de huisarts kan sperma worden onderzocht in een laboratorium in het ziekenhuis. Bij verminderd vruchtbaar zaad is het altijd raadzaam om bij een uroloog te laten onderzoeken of er spataderen liggen bij de zaadproductie of zaadleiders.

Wat kan TCG bij verminderde vruchtbaarheid betekenen?

Op het gebied van gynaecologie en ook vruchtbaarheid heeft de Chinese geneeskunde al duizenden jaren kennis en kunnen de geneeswijzen vruchtbaarheid bij zowel vrouwen als mannen vaak sterk verbeteren.

Chinese kruiden en acupunctuur versterken de kwaliteit van het bloed en bloedtoevoer naar de baarmoeder en eierstokken, wat de eicelkwaliteit kan verhogen. Ook hormonen kunnen worden gereguleerd en daarmee de temperatuur in het lichaam, wat de kwaliteit van het slijmvlies ten goede komt. Het baarmoederhalsslijmvlies kan verbeteren, waardoor het zaad makkelijker naar de baarmoeder kan zwemmen. Baarmoederslijmvlies van hogere kwaliteit kan een bevruchte eicel beter voeden, wat de kans op zwangerschap veel groter en de kans op miskraam veel kleiner maakt. Eileiders kunnen vrij worden door kruiden, acupunctuur en veranderingen in voeding.

Ook voor de zaadproductie, het verbeteren van de zaadkwaliteit maar ook de kwantiteit, zijn acupunctuur en Chinese kruiden zeer goed inzetbaar.

Massagetechnieken, zoals tuina en shiatsu en bewegingsoefeningen uit qi gong kunnen helpen om te ontspannen en dragen bij aan het algemeen welbevinden. Ontspanning is ontzettend belangrijk bij een onvervulde kinderwens. Een hoog stressniveau en dus hoge cortisolwaarden zorgen voor verminderde vruchtbaarheid.

Omstandigheden optimaliseren

Bedenk wel dat TCG niemand zwanger kan ‘maken’. De therapeuten kunnen alleen de omstandigheden optimaliseren: door ze – vaak via een combinatie van methoden – zo gezond mogelijk te maken en voor te bereiden op het ontstaan van nieuw leven. Dat nodigen we uit; we kunnen het niet afdwingen of controleren. En: zwanger worden is altijd iets van twee mensen samen. Beide partners moeten dus werken aan het bevorderen van een optimale gezondheid.

Meer wetenschappelijk:

Onderzoek naar de werking van TCG bij verminderde vruchtbaarheid

Fact Sheets, British Acupuncture Council: Infertility

Fact Sheets, British Acupuncture Council: Female infertility

Fact Sheets, British Acupuncture Council: Male infertility

Je kunt kiezen voor deze behandelingen:

Behandelingen combineren

Voor een behandeling door een Zhong-therapeut heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Wel adviseren we bij ernstige problemen altijd eerst bij de huisarts langs te gaan.

Je kunt tegelijkertijd een behandeling bij verschillende therapeuten volgen, maar stel hen wel allebei op de hoogte.