Sportblessures

sportblessures, arm, knie, hiel

Sportblessures komen veel voor. Meestal is er alleen letsel aan spieren en pezen, zoals verstuikingen, en kneuzingen, maar soms is er een botbreuk.

Blessure

Bij een verstuiking of verzwikking kunnen banden, kapsels of ligamenten zijn opgerekt, in- of doorgescheurd. Een kneuzing is een beschadiging die leidt tot een bloeduitstorting. Een blessure kan leiden tot pijn, zwelling, bloeduitstorting, littekens, fibrose en verlies van functie.

Risico’s

Sportblessures treden meestal op aan de benen, en vooral de enkel en knie. Andere veelvoorkomende blessures zijn aan de schouder, elleboog, pols, voet, lies en rug. Ze kunnen ontstaan na een klap, plotselinge beweging of botsing, maar ook door het langere tijd continue gebruiken van dezelfde spieren en gewrichten. Risicofactoren zijn: geen warming-up doen, slecht materiaal gebruiken en te hard trainen met een slechte techniek.

Wat kan TCG bij sportblessures betekenen?

Binnen de TCG staat acupunctuur het meest in de belangstelling en daarvan is ook het meeste wetenschappelijk onderzoek beschikbaar. Uit dit onderzoek blijkt acupunctuur effectief inzetbaar te zijn in de behandeling van tenniselleboog en acute lumbale verrekking, in het verminderen van pijn in de knieschijf (patellofemoraal pijnsyndroom) en bij hielpijn (plantaire fasciitis).

Behandeling

Veel therapeuten zullen bij sportblessures ook een of meer van de andere TCG-methoden toepassen, zoals massage (tuina, shiatsu), cupping, moxa, externe kruidenpleisters en -lotions of qi gong, allemaal met het doel de doorbloeding te herstellen, de afvoer van kapot weefsel te verbeteren door de lymfestroom op gang te houden en het vastzittende bindweefsel soepel te maken. Sommige therapeuten zetten inwendig kruiden in, om het lichaam te ondersteunen en de balans te laten terugvinden.

Meer wetenschappelijk:

Onderzoek naar de werking van acupunctuur bij sportblessures

Fact sheets, British Acupuncture Council: Sports injuries

Je kunt ook kiezen voor deze behandelingen:

Behandelingen combineren

Voor een behandeling door een Zhong-therapeut heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Wel adviseren we bij ernstige problemen altijd eerst bij de huisarts langs te gaan.

Je kunt tegelijkertijd een behandeling bij verschillende therapeuten volgen, maar stel hen wel allebei op de hoogte.