Astma

In Nederland leiden ruim 640.000 mensen aan astma, waarvan zo’n 100.000 kinderen. Er zijn meer vrouwen dan mannen met deze chronische longziekte. Naar verwachting zal het aantal astmatici in de komende jaren verder toenemen.

Diagnose astma

Heb je de diagnose astma gekregen? Dan herken je vast dat je longen soms erg gevoelig reageren op externe prikkels zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. Je krijgt het regelmatige benauwd of gaat hoesten. Komt dit plotseling op, dan noemen we dat een astma-aanval. Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels en de aard en mate van klachten verschillen per persoon.

Wat is astma precies?

Astma is een ontsteking van de longen. Die ontsteking is blijvend (chronisch); astma valt onder de chronische longziekten. Dit betekent dat er altijd kleine ontstekingen in de longen zullen zijn. Dit kan veel klachten veroorzaken.

Er bestaan verschillende typen astma, te weten

  • inspanningsastma
  • allergische astma
  • niet-allergische astma

Wat zijn de symptomen van astma?

maar de symptomen zijn bij alle drie gelijk. Door een externe prikkel ontstaat verkramping van de bronchiën, waardoor de luchtpijp zich vernauwt en je minder adem krijgt. Dit kun je ervaren als benauwdheid, gecombineerd met kortademigheid, hoesten en/of een piepende ademhaling. Vaak is het vanwege de vernauwing lastig om het slijm op te hoesten, waardoor het benauwde gevoel alleen maar verergert.

Wat zijn oorzaken van astma?

Inspanningsastma is een vorm die alleen voorkomt bij grote fysieke inspanning. 3% van de sporters heeft wel eens te maken met een astma-aanval. Bij rust verdwijnt deze weer vanzelf. Bij allergische astma komt de prikkel meestal van buitenaf, zoals hooikoorts, huisstofmijt, (huis)dieren, schimmels etc. De oorzaak van niet-allergische astma  zijn irriterende stoffen zoals parfum, uitlaatgassen, luchtvervuiling of schoonmaakmiddelen. Ook vochtig en/of koud weer, en daarbij vooral het binnentreden van een warme ruimte, evenals plotselinge weersomslagen kunnen effect hebben op astma.

Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 100 genen in verband kunnen worden gebracht met deze longaandoening, dus ook genetische factoren spelen soms mee. Ook is er vaak een connectie tussen eczeem en astma. Vooral bij kinderen met eczeem die onderdrukt wordt met hormonale crème zie je op latere leeftijd nog wel eens astmatische klachten ontstaan.

Wat kan Traditionele Chinese Geneeskunde bij astma betekenen?

Bij zowel de allergische als niet-allergische variant kan Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) goed worden ingezet. Met name door behandeling met acupunctuur, kruiden en/of tuina kan een therapeut van Zhong goede resultaten bereiken. De behandeling zal er vooral op gericht zijn om je prikkelgevoeligheid te verminderen, de verkramping van je bronchiën tegen te gaan en het slijm in je longen te verminderen. Binnen de TCG behoren de longaandoeningen, net als in de westerse geneeskunde, tot het energiedomein van de longen en de nieren. TCM richt zich dan ook op de versterking van de Nier-energie, om het functioneren van je longen te ondersteunen.

Behandelingen

Je kunt kiezen voor deze behandelingen:

Behandelingen combineren

Voor een behandeling door een Zhong-therapeut heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Wel adviseren we bij ernstige problemen altijd eerst bij de huisarts langs te gaan.

Je kunt tegelijkertijd een behandeling bij verschillende therapeuten volgen, maar stel hen wel allebei op de hoogte.