Acupunctuur steun bij kankerbehandeling

Nieuw bewijs bevestigt positieve werking

wetenschap

Goed nieuws: het Amerikaanse kankerinstituut NCI voert meer bewijs aan voor de positieve werking van acupunctuur op bijwerkingen van de kankerbehandeling.

leestijd: 1 min.

Het NIH National Cancer Institute heeft haar overzicht van Traditionele Chinese Geneeskunde en acupunctuur in verband met kanker bijgewerkt tot de 2018-versie.

Het overzicht vat het bewijs voor acupunctuur en TCG bij patiënten met kanker per indicatie samen. Kortweg is de conclusie van het NCI:

‘Acupunctuur wordt gebruikt voor een breed spectrum van klachten en ziekten. Patiënten met kanker gebruiken het voor pijnbestrijding, het verminderen van misselijkheid en braken, vermoeidheid, opvliegers, droge mond, neuropathie, nervositeit, depressie en slaapproblemen. Het meest overtuigende wetenschappelijk bewijs komt van studies naar acupunctuur bij misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie.’

Behandeling

Onder acupunctuur verstaat het NCI behalve acupunctuur met naalden ook andere behandelingen die zich richten op de acupunctuurpunten, zoals acupressuur (door sommige therapeuten toegepast in combinatie met shiatsu), moxa en cupping.

Acupunctuur staat binnen de traditionele Chinese geneeskunde het meest in de belangstelling. Er is ook het meeste wetenschappelijk onderzoek over beschikbaar. Acupunctuur kan helpen om kankergerelateerde klachten en bijwerkingen van reguliere kankerbehandelingen te verminderen, maar het wordt niet ingezet om kanker zelf te behandelen.

Wellicht vindt je dit ook interessant …

Complementaire Zorg