Depressie

depressie, somberheid, depressief

De termen ‘depressie’ en ‘depressief’ worden vaak te pas en te onpas gebruikt. Iedereen heeft wel eens een sombere bui, maar die symptomen gaan normaal gesproken na een paar dagen weer weg. Ben je echt depressief, een klinische depressie, dan kunnen de symptomen je dagelijks leven ernstig verstoren.

Symptomen

De symptomen, die chronisch kunnen worden, zijn onder meer: down zijn, somberheid, verlies van interesse in leuke activiteiten, nervositeit, prikkelbaarheid, gebrek aan zelfvertrouwen, verstoorde slaap of eetlust, gewichtsveranderingen, vermoeidheid, verlies van motivatie, concentratie of libido, fysieke pijn en gedachten aan zelfmoord. Depressie wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische, biochemische en psychologische factoren, maar de directe aanleiding is vaak een stressvolle gebeurtenis, zoals ziekte, een sterfgeval, relatieproblemen of financiële problemen.

Kans op depressie

Depressie kan mensen van alle geslachten, leeftijden en achtergronden treffen. Ongeveer twee derde van de volwassenen beleeft ooit symptomen van depressie die ernstig genoeg zijn om te interfereren met de dagelijkse activiteiten. Vrouwen hebben een tweemaal zo hoge kans op depressie, deels door hormonale veranderingen door menstruatie, menopauze, tijdens zwangerschap of na bevalling. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat in 2020 depressie op de tweede plaats van wereldwijde ziektelast komt, na chronische hart- en vaatziekten.

Wat kan TCG bij depressie betekenen?

In het algemeen wordt aangenomen dat acupunctuur het zenuwstelsel kan stimuleren en invloed kan hebben op de afgifte van neurotransmitters, zoals serotonine en endorfine. Van bepaalde acupunctuurpunten is aangetoond dat ze specifieke gebieden in de hersenen positief kunnen beïnvloeden, en daarmee nervositeit en de gevoeligheid voor pijn en stress verminderen en ontspanning bevorderen. Acupunctuur kan veilig worden gecombineerd met westerse reguliere behandelingen, zoals antidepressiva, en helpen de bijwerkingen te verminderen en het gewenste effect vergroten.

Behandeling

Acupuncturisten doen vaak meer dan alleen de naalden zetten: ze geven leefstijladviezen die kunnen helpen in het verslaan van de depressie. Mensen die lijden aan depressie blijken er baat bij te hebben om op regelmatige basis een therapeut te zien die ze steunt. Bij de behandeling van depressie kunnen Zhong-therapeuten naast acupunctuur ook andere traditionele Chinese geneeswijzen toepassen. Bijvoorbeeld de massagevormen tuina en shiatsu, ter ontspanning en verlichting, bewegen via qi gong om energie op te bouwen. Sommigen zetten Chinese kruiden in, om het lichaam te ondersteunen bij het hervinden van evenwicht.

Meer wetenschappelijk:

Onderzoek naar de werking van acupunctuur bij depressie

Fact sheets, British Acupuncture Council: Depression

Bronnen:

Mintel/YouGov., Depression poll commissioned by the British Association for Counselling and Psychotherapy, april 2006.

Stewart D.E., E. Gucciardi en S.L. Grace, ’Depression’, BMC Women’s Health, augustus 2004, 25:4, Suppl.1, p.19.

McCrone P., S. Dhanasiri, A. Patel, M. Knapp en S. Lawton-Smith, Paying the Price: The cost of mental health care in England to 2026, The King’s Fund 2008, ISBN 978 1 85717 571 4.

World Health Organization, 2020.

stoppen met verslaving
depressie, somberheid, depressief
depressie, somberheid, depressief

Je kunt kiezen voor deze behandelingen:

Behandelingen combineren

Voor een behandeling door een Zhong-therapeut heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Wel adviseren we bij ernstige problemen altijd eerst bij de huisarts langs te gaan.

Je kunt tegelijkertijd een behandeling bij verschillende therapeuten volgen, maar stel hen wel allebei op de hoogte.