Kan ik TCG naast een reguliere behandeling inzetten?

Ja, dat kan zeker. De traditionele Chinese geneeswijzen kunnen prima worden gebruikt om reguliere westerse therapieën te versterken, aan te vullen of hun bijwerkingen te verminderen.

In het Westen gelden deze geneeswijzen als ‘alternatief’, zowel in positieve als in negatieve zin. Voor sommigen reden om de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) te veroordelen, voor anderen om te benutten, juist omdat het anders is dan de gebruikelijke opties. In China ligt dit anders: daar wordt veel moeite gedaan om de traditionele geneeswijzen te vestigen als wetenschappelijk onderdeel van de reguliere geneeskunde.

Er is maar één wereld en er zijn verschillende gezichtspunten, voortkomend uit imperfecties in de verklaringen. Een TCG-therapeut heeft geen verplichting aan een bepaalde leer of aan dogmatische ‘waarheden’. De behandelaar heeft alleen een verplichting aan zijn patiënt: om hem of haar te helpen.

Bekijk een vraaggesprek met dr. Daniel Keown, author of The Spark in the Machine, waarin hij uitlegt dat westerse reguliere geneeskunde niet langer kan negeren wat Chinese geneeskunde te bieden heeft.


Is je vraag beantwoord? 

Zo niet: