Migraine en spanningshoofdpijn

Migraine, hoofdpijn en acupunctuur

Wie eraan lijdt, heeft weinig uitleg nodig. Migraine kan je leven compleet beheersen. De terugkerende aanvallen van deze vaak ondraaglijke, pulserende hoofdpijn, meestal aan een kant van het hoofd, kunnen tussen vier uur en drie dagen duren.

Wat typeert migraine?

Migraine verergert met fysieke inspanning. Patiënten ervaren soms van te voren aura’s (lichteffecten) en zijn tijdens de aanval zeer gevoelig voor fel licht en harde geluiden. Daarom gaan mensen meestal in een donkere kamer liggen tot de aanval over is. De meesten zijn erg misselijk en moeten soms braken. Migraine komt veel voor en lijkt in veel gevallen gerelateerd aan het hormoon oestrogeen: het komt 2,5 keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen.

Medicijnen

De reguliere westerse geneeskunde probeert met diverse medicijnen om migraineaanvallen te voorkomen en verminderen, zoals bètablokkers, amitriptyline en natriumvalproaat. Deze hebben echter ernstige bijwerkingen. De nieuwere medicijnen, onder meer met sumatriptan en rizatriptan, kunnen tijdens een aanval verlichting geven en deze soms zelfs stoppen. Maar dat werkt niet bij iedereen.

Wat kan TCG betekenen?

Uit onderzoek komt naar voren dat acupunctuur positieve resultaten geeft bij het voorkomen van migraine, maar dat het ook tijdens een aanval kan werken. Ter verlichting van de pijn tijdens en na een aanval – vaak houd je nog dagen last van stijve nekspieren, sombere gevoelens en ander ongemak – kunnen massagetechnieken zoals tuina en shiatsu verlichting geven. Datzelfde geldt voor speciale qi gong-oefeningen. Ook de Chinese kruidengeneeskunde kent toepassingen bij migraine. Dezelfde aanbevelingen gelden voor andere vormen van spanningshoofdpijn.

Meer wetenschappelijk:

Onderzoek naar de werking van acupunctuur bij migraine

Fact Sheets, British Acupuncture Council: Migraines from A to Z 

Je kunt kiezen voor deze behandelingen:

Behandelingen combineren

Voor een behandeling door een Zhong-therapeut heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Wel adviseren we bij ernstige problemen altijd eerst bij de huisarts langs te gaan.

Je kunt tegelijkertijd een behandeling bij verschillende therapeuten volgen, maar stel hen wel allebei op de hoogte.