Nazomer

 

De nazomer is de tijd van oogst, warmte en overvloed in de natuur en van het element Aarde. De traditionele Chinese geneeskunde (TCG) verbindt die gedachte met de processen in het lichaam. Een verzwakt Aarde-element kan leiden tot klachten zoals bronchitis, astma, vermoeidheid en hypoglykemie.

Aarde

In de nazomer is de beweging van de energie is naar binnen gericht. De natuur neemt afscheid van de (naar buiten gerichte Yang) zomer en bereidt zich voor op de (naar binnen gerichte Yin) winter.

De nazomer is gekoppeld aan het element Aarde. Daarbij hoort de kleur geel: het slib van de Huanghe, de Gele Rivier, in China is rijk aan voedingsstoffen en geel is bovendien is de kleur van een rijp graan- of rijstveld. Verder hoort bij Aarde de smaak zoet en het klimaat vochtig (damp).

Maag en Milt

De organen bij het Aarde-element zijn de Maag en de Milt; ze zijn verantwoordelijk voor alle transport- en transformatieprocessen in ons lichaam, dat betekent zoveel als de verwerking en omzetting van voeding. Op psychisch niveau gebeurt eigenlijk hetzelfde: de opname en verwerking van gebeurtenissen, je kunnen concentreren. Wanneer het Aarde-element verzwakt is, zou je kunnen gaan piekeren, al kan dit elkaar vervolgens ook versterken – door het vele piekeren verzwak je het Aarde-element nog verder.

Afbeelding met gras, buitenshuis, hemel, natuur
Automatisch gegenereerde beschrijving

Klachten

Iemand met een zwak Aarde-element en dus een zwakke milt-energie, lijdt vaak aan klachten die gepaard gaan met slijm, een teken van overmaat aan vochtigheid in het lichaam. Denk aan een zwaar, vol en moe gevoel, vooral na het eten, waardoor je graag wilt liggen, of aan ontstekingen en vage en zeurende pijnen. Andere typische kwalen bij zwakte van het Aarde-element zijn hypoglykemie, gevoeligheid voor schimmels, candida, cysten, ontstekingen met slijmvorming zoals bronchitis, voorhoofdsholteontsteking, astma of colitis, reuma, snel blauwe plekken krijgen, makkelijk bloeden, een veel te heftige en langdurige menstruatie, verhoogde afscheiding en slechte concentratie door het zware, vermoeide gevoel.

Wat te doen?

Wat kun je zelf doen om je Aarde-element te versterken? Vermijd zoveel mogelijk rauwkost, zuivel, koude producten en suiker. Gestoomde groenten, gekiemde zaden en gemberthee zijn daarentegen wél goede voedingsbronnen voor je. Daarnaast kan een behandeling met een van de traditionele Chinese geneeswijzen het verstoorde evenwicht in je lichaam herstellen. Je kunt dan denken aan acupunctuur of kruiden, maar ook aan massagetechnieken zoals tuina en shiatsu. Met een gekwalificeerde therapeut van Zhong weet je zeker dat je de juiste ondersteuning krijgt en je klachten snel zullen verminderen.

 

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: