Acupunctuur

Acupunctuur is een van de populairste alternatieve geneeswijzen en zeker het bekendste onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

Hier vind je alle informatie over acupunctuur en een therapeut die bij jou past.

Hoe gaat een acupunctuurbehandeling?

TCG-Diagnose
Wanneer je met een klacht bij een TCG-therapeut komt, stelt deze de TCG-diagnose onder meer door je polsslag te voelen, je tong te bekijken en je huid te bekloppen (palperen). Omdat de therapeut als doel heeft om jouw totale gezondheidstoestand weer in balans te brengen, zal hij of zij je mogelijk met verschillende methoden en adviezen behandelen.

Behandeling
Acupuncturisten passen diverse technieken toe, maar de meest kenmerkende is het prikken met dunne, steriele naaldjes. Er bestaat ook laseracupunctuur. Soms wordt bij het prikken warmte gebruikt, opgewekt door een smeulend kruid (moxa) of door een speciale lamp. Afhankelijk van de TCG-diagnose combineert de therapeut de acupunctuurbehandeling met andere geneeswijzen, zoals kruiden, cupping of moxa.

Wat kan acupunctuur voor jou betekenen?

Acupunctuur wordt effectief ingezet bij vele klachten. Enkele voorbeelden: afvallen, (chronische) vermoeidheid, chronische pijn, depressie, burn-out, griep en verkoudheid, overspannenheid, RSI, hoofdpijn en migraine, rugpijn, gewrichtspijn, spierpijn, fibromyalgie, slapeloosheid, ongewenste kinderloosheid, eetstoornissen, sportblessures, zware overgangsklachten, darmklachten, als ondersteuning bij kanker. En ook bij baby’s en kinderen die klachten ervaren is acupunctuur mogelijk.

Geschiedenis Acupunctuur

De geneeswijze Zhen Jiu (letterlijk: ‘prikken’, van naaldjes en ‘branden’, van kruiden) ontwikkelde zich al duizenden jaren geleden in China en bereikte van daaruit ook Japan. Al in de 17de eeuw maakten de Nederlanders er kennis mee via hun handelspost op het Japanse eilandje Deshima. De Nederlandse arts Willem ten Rhijne bedacht toen het woord ‘acupunctuur’, een samenstelling van het Latijn acus (naald) en pungere (prikken, steken).

Vanaf de 20ste eeuw ontwikkelden artsen in het oosten én in het westen de acupunctuur verder. Er kwamen steeds meer wetenschappelijke studies naar de effecten en naar de manier waarop het werkt. Zo ontstond een moderne westerse verklaring voor acupunctuur naast de traditionele Chinese, die nog altijd probleemloos naast elkaar bestaan.

Meer over TCG

Voordelen van acupunctuur behandeling door een TCG-therapeut:

Geen verwijzing nodig van de huisarts
Behandeling op maat gemaakt
Weinig tot geen bijwerkingen
Holistische aanpak
Veilige behandeling erkend door WHO

Oosterse en westerse visie op gezondheid

Oosterse visie

TCG bekijkt het lichaam als één samenhangend systeem waarin de vrije stroming van energie (qi) via ‘meridianen’ essentieel is voor gezondheid. Wanneer blokkades ontstaan, raakt het natuurlijke evenwicht verstoord, wat leidt tot fysieke of mentale klachten. De acupuncturist herstelt deze balans door het stimuleren van acupunctuurpunten, de ‘knooppunten’ op de meridianen, met behulp van naaldjes of acupressuur. Het opmerkelijke aan acupunctuur is dat het niet alleen lokale klachten behandelt, zoals pijn of ontstekingen, maar het gehele welzijn positief beïnvloedt. Het richt zich op jouw totale gesteldheid, waardoor het een holistische benadering biedt voor een gezond en evenwichtig leven.

Westerse visie

De werking van acupunctuur wordt in de westerse wetenschap anders verklaard. Gezien vanuit de fysiologie en biochemie stimuleren de acupunctuurnaaldjes je zenuwuiteinden en bindweefsel. Dat zet allerlei mechanismen in gang, onder meer de aanmaak van lichaamseigen stoffen in de hersenen en het zenuwstelsel, vooral neurotransmitters zoals endorfinen en dynorfynen. Deze stoffen werken onder meer pijnstillend en ontstekingsremmend en ze dragen bij aan je herstel. Ook bevordert acupunctuur de bloeddoorstroming, waardoor voedingsstoffen en zuurstof de cellen beter bereiken en afvalstoffen worden afgevoerd, en het lichaam zichzelf kan gaan herstellen.

 

De Wereldgezondheidsorganisatie en acupunctuur

 In 1973 erkende de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) acupunctuur als effectieve behandeling voor specifieke ziekten en aandoeningen. Het rapport van 2003 bevestigt deze erkenning en baseert zich op klinische onderzoeken vóór 1998, waardoor acupunctuur gestructureerd kon worden toegepast in vier categorieën van gezondheidsproblemen.

Niet-genoteerde aandoeningen in de lijst betekenen niet dat acupunctuur ineffectief is, maar wijzen op het ontbreken van specifiek onderzoek vóór 1998. Zhong blijft zich inzetten voor onderzoek en kennisdeling, ter bevordering van de integratie van acupunctuur in de reguliere gezondheidszorg.

Lees hier het artikel van de WHO

 

Zo werkt acupunctuur

In deze informatieve video wordt gedetailleerd uitgelegd waarom acupunctuur als een volledig veilige behandelingsmethode wordt beschouwd. De video belicht vijf essentiële factoren die aanzienlijke invloed hebben op de gezondheid: Qi, bloedcirculatie, bloedvaten, organen en zenuwstelsel.

Deze (Engelstalige) video laat zien waarom acupunctuur een veilige en effectieve benadering is voor het bevorderen van de gezondheid zonder nadelige bijwerkingen.

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: