Leve de longen!

Verzorg ze goed

Zhong Traditionele Chinese Geneeskunde leve de longen

achtergrond

Gezonde longen zijn van groot belang voor je algehele gezondheid. En je kunt daar zelf iets aan doen: met qi gong!

Afweer

Je longen zijn een cruciaal orgaan als het gaat om afweer tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Gezonde longen bevorderen de doorstroming van de energie (qi) en de vloeistoffen in het hele lichaam. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is de long – samen met zijn orgaanpartner, de dikke darm – zowel fysiek als emotioneel verantwoordelijk om je te helpen ‘los te laten’. Dat wil zeggen: loslaten van alles wat je niet (meer) nodig hebt, van levenservaringen en gevoelens tot metabole bijproducten.

Wat hangt allemaal samen met de longen?

Herfst is het seizoen dat hoort bij de long en zijn partner, de dikke darm. Als je in de herfst verkouden wordt of allergieën hebt, is het extra belangrijk om goed voor deze organen te zorgen! Ook de neus is gerelateerd aan de long. Loopneus, niezen, verstopte holten en reukverlies zijn allemaal symptomen van een verminderde longfunctie. Het weefsel dat wordt geassocieerd met de long is de huid, het grootste orgaan dat we hebben. De smaak die volgens de Vijf Elementen-theorie de long ondersteunt, is pittig. Dit betekent dat je zelf de gezondheid van de longen positief kunt beïnvloeden door pittig voedsel te eten. Verdriet is de emotie die verbonden is met de long en dikke darm. Als je gemakkelijk huilt of moeite hebt met de verwerking van verdriet en verlies, is je longenergie mogelijk niet in balans.

Hoe kan TCG je helpen?

Om de energiebalans in je lichaam en specifiek in de longen te herstellen, is qi gong een uitstekende traditionele Chinese geneeswijze. Onder begeleiding van een therapeut van Zhong kun je deze mooie bewegingsvorm individueel of in een groep beoefenen, om je je borstkas optimaal de ruimte te geven voor een regelmatige en diepe ademhaling. En ook met acupunctuur, kruiden en massages zoals tuina en shiatsu kan een Zhong-therapeut de longen effectief ondersteunen.

Astma

Veel mensen in Nederland leiden aan astma. Meer informatie over deze chronische longaandoening vind je bij de indicatie Astma.

Wellicht vindt je dit ook interessant …

Seizoenen