Wat is qi?

 

Therapeuten die werken volgens de principes van TCG zien als onderliggende oorzaak van pijn of ziekte dat iets niet verandert of beweegt, dat wél zou moeten veranderen of bewegen. Het vermogen om te veranderen in relatie tot iets anders wordt wel qi (spreek uit: tsjie, Engels: chi] genoemd. Sommige acupuncturisten beschouwen qi als een soort energie, anderen als een abstracte beschrijving van lichaamsfuncties.

Stroom

Om dit te visualiseren, kun je je qi voorstellen als een ‘stroom’ door de ‘bedrading’, de energiebanen (meridianen) van het lichaam. Raakt de qi-stroom geblokkeerd, dan ontstaan klachten: de energiehuishouding is uit balans. Daarom kijkt een TCG-therapeut altijd naar de algehele conditie van zijn of haar cliënt. De therapeut kan blokkades opsporen en deze behandelen via een of meer TCG-technieken.

Vaak gaat het daarbij om het stimuleren van de meridianen en hun ‘knooppunten’ (acupunctuurpunten dan wel ashi-punten). Dit kan gebeuren met naalden (acupunctuur) of druk (tuinashiatsu). Het evenwicht kan ook worden hersteld via bewegingstherapie (qi gong) of inwendig via kruidengeneeskunde. Daarnaast kan de TCG-therapeut gebruikmaken van aanvullende technieken zoals moxa, cupping en guasha.

Qi in twee minuten >>

Qi in woord en beeld >>

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: