Pijnlijke voeten bestaan in diverse soorten en maten. Lees meer over de veel voorkomende klachten en wat een Zhong therapeut kan verhelpen.
Bij metatarsalgie is bij één of beide voeten het gedeelte onder het midden van de voorvoet pijnlijk. De reden is dat de druk op de voetzool niet goed is verdeeld; op het midden van de voorvoet ligt de meeste druk, daar duwt het meeste lichaamsgewicht op de aarde. Bij een gezonde voetstand daarentegen ligt de druk vooral op de buitenste delen van de voorvoet, ter hoogte van de grote teen en de kleine teen. In de Traditionele Chinese Geeskunde (TCG) wordt bij deze aandoening gesproken van ‘Lokale Yang-leegte’: op deze plek heerst een tekort aan yang.
Naast de fysieke afwijking van de platvoet zijn bekende symptomen: gevoelloosheid, mank lopen en niet kunnen rusten op de vervormde voet. Ook kan onder de enkel, aan de binnenkant van de voet, een pijnlijk punt (Ni6) ontstaan. In de TCG wordt in dit geval gesproken van Nier Yin-leegte of Nier Yang-leegte.
Een holle voet is het tegenovergestelde van een platvoet, maar waar een platvoet vaak gaandeweg ontstaat, als gevolg van doorzakken onder het lichaamsgewicht, is de holle voet een ‘constructiefoutje’. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een platvoet, evenals de TCG-diagnose.
De term carpaal-tunnelsyndroom (CTS) zal veel mensen bekend voorkomen in verband met de hand, maar er bestaat ook een variant in de voet: tarsaal-tunnelsyndroom (TTS). Een zenuw raakt beklemd in de tarsaaltunnel en dit veroorzaakt pijn. Naast pijn kan door ontsteking een zwelling ontstaan. De pezen en aanhechtingen rondom de zenuw worden dikker door overbelasting. Ook de toplaag die de zenuw beschermt kan door wrijving en irritatie dikker worden.
Morbus Ledderhose, ook wel de ziekte van Ledderhose genaamd, is een erfelijke aandoening waarbij verhardingen optreden in het bindweefsel onder de voet. De aandoening is gemakkelijk te herkennen aan kleine verdikkingen (noduli), die onder de voet ontstaan.
Het gaat hier om een zenuwbeklemming in de voorvoet. Dit geeft een vervelende, soms extreme pijn in de botjes van de tenen.
Dit type voetpijn komt het meeste voor bij dames op leeftijd, in de overgang en/of met overgewicht. De zware, brandende pijn onder de voet kan overgaan in krampen, tintelingen of juist een dof/doof gevoel, en komt met name ‘s avonds en ‘s nachts voor. De voeten houden bovendien vaak vocht vast en er kunnen dan ook spataderen ‒ of littekens daarvan ‒ op en langs voet en enkels zichtbaar zijn. Door de verslechterde doorbloeding wordt de huid rondom de enkels dunner.
Hieronder vallen botontkalking, broze botten door ouderdom en/of door een slecht dieet in de jeugd, dus in de groeifase.
In de Chinese geneeskunde gelden pijnklachten als een uiting van stagnatie. Met andere woorden, er ontstaat filevorming vlak voor het pijnpunt. Alle energie en wrijving bouwt zich daar op: de stroom van energie (qi) en bloed gaat van een vijfbaansweg naar een één- of tweebaansweg.
Bij extreme pijn kan het zelfs om een ‘stase’ gaan. Dit kun je vergelijken met een tuinslang waarin een knik zit. Vóór het pijnpunt bouwt zich spanning op en dit geeft pijn.
Een therapeut in de traditionele Chinese geneeskunde, zoals een acupuncturist, herbalist (kruiden), tuina– of shiatsutherapeut maar zeker ook een voedingsspecialist of therapeut in tai chi of qi gong, kan uitkomst bieden. Vanuit het gedachtegoed van de TCG kijkt elke therapeut eerst naar de oorzaak van de klachten en onderzoekt waarom het lichaam die zelf niet kan oplossen.
TCG-therapeuten zijn geen tovenaars. Wat stuk is, is stuk, wat is versleten, is versleten, wat is vervormd, is vervormd. Wel kan iets worden gedaan aan de ernst van de pijn. De therapeut kan ervoor zorgen dat de blokkade wordt opgeheven en energie en bloed daardoor beter, makkelijker of via een andere weg door de voet stromen. Hierdoor neemt de pijn af en verdwijnt soms (tijdelijk) helemaal.
De TCG-therapeuten van beroepsvereniging Zhong zijn zowel in de Chinese als in de westerse geneeskunde op Hbo-niveau opgeleid. Hierdoor kunnen zij veel problemen en aandoeningen tijdig waarnemen, signaleren en/of voelen. In geval van een beklemming, breukje of poliepgroei kan de therapeut dan doorverwijzen naar een reguliere (huis)arts voor de juiste behandeling.
Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen
Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u
T 0317 423 505
Stuur een bericht naar info@zhong.nl