Klachten van kinderen

Veel ouders willen hun kinderen liever niet met medicijnen behandelen, als het ook anders kan. En het kán anders.

Kinderen en TGC

Traditionele Chinese geneeskunde kan met veel succes worden ingezet bij kinderen, zelfs bij jonge baby’s. Zo wordt acupunctuur in China al eeuwenlang toegepast bij diverse kind-gerelateerde problemen; zelfs voor klachten waarvoor de westerse reguliere geneeskunde geen oplossing biedt. Ook tuina, shiatsu (massage) en Chinese kruidengeneeskunde worden met succes aangewend bij kinderen.

Zacht en versterkend

TCG-methoden hebben als groot voordeel dat ze veilig zijn en veel minder ingrijpend dan chirurgische operaties. Ook missen ze de nare bijwerkingen die veel moderne medicijnen hebben. Ze zijn holistisch en richten zich op de achterliggende oorzaak van de ziekte, niet alleen op de symptomen. Kinderen kunnen snel ziek worden, maar gelukkig ook snel weer herstellen, mits ze de juiste stimulans krijgen. Het uiteindelijke doel van elke vorm van TCG is om kinderen sterker en weerbaarder te maken én om de kinderen weer te laten lachen!

Wat kan TCG voor jouw kind betekenen?

Zhong-therapeuten die baby’s en kinderen behandelen, zijn er in verschillende stijlen. Sommigen vinden acupunctuurnaalden voor kinderen toch wat heftig en gebruiken vooral tuina, shiatsu of Chinese kruiden. Veel therapeuten gebruiken ook moxa, een smeulend kruid om bepaalde gebieden zachtjes te verwarmen, of cupping, wat veel kinderen prettig vinden.

Acupunctuur

Anderen hebben de ervaring dat kinderen snel en goed op acupunctuur reageren, en dat het eigenlijk geen pijn doet. Dan zijn het eerder de ouders die moeite hebben met het idee dat er een naald in de buurt van hun kind komt. Sommige therapeuten werken met shonishin, een Japanse vorm van acupunctuur speciaal ontwikkeld voor kinderen. Ze gebruiken stompe naalden, die niet door de huid heen kunnen prikken en die eerder strelen en masseren. Dit kan al bij kleine baby’s worden toegepast.

Behandeling voor kinderen

De behandeling zelf duurt korter dan voor een volwassene en dat is voor de meeste ouders een verrassing. Voor blijvend resultaat is vaak een aantal consulten nodig, maar ouders kunnen ook meehelpen door de technieken thuis dagelijks te herhalen. Dit heeft een sterk en prettig therapeutisch effect en kan rust geven aan ouder en kind. De gezondheid van je kind verbetert meestal stap voor stap in de loop van de behandelingen. Het krijgt meer energie en een beter functionerend immuunsysteem, en het wordt vrolijker. Voor sommige kinderen is het een goede ondersteuning om bij seizoenswisselingen in de winter enkele behandelingen te krijgen, en ze zo door een moeilijke periode heen te helpen.

Meer wetenschappelijk:

Bronnen over klachten van kinderen

Fact Sheets, British Acupuncture Council: Child Birth

Je kunt kiezen voor deze behandelingen:

Behandelingen combineren

Voor een behandeling door een Zhong-therapeut heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Wel adviseren we bij ernstige problemen altijd eerst bij de huisarts langs te gaan.

Je kunt tegelijkertijd een behandeling bij verschillende therapeuten volgen, maar stel hen wel allebei op de hoogte.