Steun bij hiv/aids

 

De massagetechnieken tuina en shiatsu, onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde (TCG), kunnen een grote steun zijn voor mensen met hiv/aids. En ook acupunctuur kan de westerse reguliere behandeling aanvullen.

Wat is hiv? Wat is aids?

Hiv* is het virus dat aids** veroorzaakt. Het vernietigt de witte bloedcellen van het type CD4+ T (T-helpercellen), die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem. Op die manier breekt het virus stap voor stap het afweersysteem af dat je lichaam heeft opgebouwd om je te beschermen tegen virussen en bacteriën. Als die beschermlaag zo verzwakt is dat je lichaam zich bijna niet meer kan beschermen, dan noemen we dat aids. Wanneer hiv zich ontwikkelt, wordt het lichaam steeds gevoeliger voor infecties. Is het aantal T-helpercellen kritiek laag, dan komt het lichaam in het stadium van aids.

Nu een chronische ziekte in Nederland

Aids kan dodelijk zijn. Omdat je lichaam zich niet (goed) meer kan verweren, ben je vatbaar voor allerlei aandoeningen. Bijvoorbeeld longontsteking, waaraan je kunt overlijden als je lichaam teveel is verzwakt. In Nederland is tegenwoordig voor iedereen goede medicatie beschikbaar en is aids een chronische ziekte geworden. In andere landen, vooral in Afrika, sterven jaarlijks honderdduizenden mensen aan aids.

Klachten en symptomen

Tijdens het beginstadium van hiv kun je griepachtige klachten ervaren, zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. Latere symptomen zijn zwelling van lymfeklieren, onverklaarbare koorts, verlies in gewicht, langdurige diarree, longontsteking etc.

Tegen stress

In het beginstadium van hiv is het belangrijk om stress te vermijden, zodat het immuunsysteem hierdoor niet kan worden aangevallen. Langdurige fysieke en/of mentale stress kan laaggradige ontstekingen (ontstekingen met een lage intensiteit) veroorzaken, die het immuunsysteem verzwakken.Twee TCG-behandelmethoden die hierbij goed werken, zijn de massagetechnieken tuina en shiatsu. Tuina is een diepweefselmassage die het lichaam ontspant en laaggradige ontstekingen vermindert.

De shiatsubehandeling is er vooral op gericht blokkades op te heffen, zoals vastzittend spier- of bindweefsel met onvoldoende bloeddoorstroming bijvoorbeeld als gevolg van stress. De shiatsu-therapeut maakt via druk op acupunctuurpunten en gewrichtsmanipulatie het weefsel weer zacht en soepel, zodat alles weer vrij kan stromen.

Wat kunnen tuina en shiatsu doen?

Tuina en shiatsu vallen onder de traditionele Chinese geneeskunde en verschillen in allerlei opzichten van westerse massage. Zo gaan tuina en shiatsu verder dan alleen spieren, botten en gewrichten. Deze massages werken in het lichaam op een dieper energetisch niveau en lossen blokkades op, die zich uiten in spanningen en pijn. Tegelijkertijd wordt een balans gevonden in het lichaam en het zelfgenezend vermogen geactiveerd. Het lichaam kan zich ontladen en de geest ontspant zich. Daarom heeft een hiv-patiënt baat bij een tuina- en/of shiatsubehandeling. De balans in lichaam en geest wordt hersteld, stress verdwijnt uit het lichaam en daarmee worden laaggradige ontstekingen verminderd.

Meer weten?

Meer informatie over hiv en aids vind je bij Aidsfonds >>

Ook met acupunctuur kunnen TCG-therapeuten mensen met hiv/aids ondersteuning bieden:

Informatie over de werking van acupunctuur bij hiv >>

 

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: