Wat vertelt je tong?

Tongdiagnose in de Chinese geneeskunde

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je bij een TCG-therapeut je tong moet uitsteken? Best gek om dat zomaar te doen naar iemand die er dan ook nog heel aandachtig naar kijkt. Deze diagnostische methode wordt al eeuwenlang toegepast in de traditionele Chinese geneeskunde. Maar waar kijkt de therapeut nu precies naar?

Je zult versteld staan van de hoeveelheid ‘tongtypen’ die bestaan. Bij een tongdiagnose kijk je naar vier dingen: de kleur, vorm, het beslaglaagje en de vochtigheid.

Kleur

De algemene kleur van de tong valt direct in het oog. Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig. Daarnaast kijk je naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over blokkades in de organen die ermee verbonden zijn. Zo is de tongpunt verbonden met het Hart en de huig links en rechts met de Nieren en in het midden met Blaas en Darmen. Ook kleur en vorm van de venen (aderen) aan de onderzijde van de tong zeggen iets over eventuele stagnatie in het lichaam.

Vorm

Dan de vorm. Is het een lange of korte tong, plat of puntig, is deze gezwollen, zijn er tandafdrukken zichtbaar? Dit alles geeft informatie of er koude of juist hitte in het systeem zit en of er te weinig, voldoende of misschien wel teveel (plakkerige) vloeistoffen in het lichaam aanwezig zijn. Ook inspecteer je de tong op beschadigingen, zoals zweertjes, maar ook of er barstjes en gleufjes zichtbaar zijn: deze vertellen eveneens iets over de vloeistoffen in het lichaam. De ‘crack’ die in het midden over de tong kan lopen, duidt aan hoe het gaat met de vloeistoffen in de maag.

Beslag

Het volgende aandachtspunt is het ‘beslag’. Veel mensen poetsen of schrapen hun tong, wat een prima hygiënische maatregel is, maar doe het liever niet voordat je naar je TCM-therapeut gaat: beslag is namelijk belangrijk om een juiste diagnose te kunnen stellen. De kleur, dikte en plaats van het beslag kunnen veel informatie geven over de toestand in de rest van het lichaam. Zo geeft een dik beslag aan dat er damp aanwezig is, een stagnatie van vloeistoffen of yin-energie in de Maag en Milt. Je kunt dan ook last hebben van een opgeblazen gevoel na het eten, vertraagd denken of een wattig gevoel in je hoofd. Het ontbreken van beslag duidt op hitte. Een gezond beslag, waarbij het systeem in balans is, ziet eruit als een wit filmachtig laagje.

Vochtigheid

Het laatste kenmerk is de vochtigheid van de tong. Wanneer de tong bijna ‘overloopt’ van vocht duidt dat op een verminderde circulatie van vloeistoffen in de rest van het lichaam. Het is een eerste teken dat de yang-energie in het lichaam verstoort is. Een droge tong wijst op het tegenovergestelde: yin-leegte.

Zelf doen?

Voor wie zelf thuis al wil beginnen met tongdiagnose kan het onderstaande overzicht helpen. Maar weet dat de diagnose slechts het begin is: voor de behandeling om de balans in het lichaam te herstellen heb je toch echt een therapeut van Zhong nodig.

Meer lezen?

Giovanni Maciocia, Tongdiagnose in de Chinese geneeskunde, tweede druk (ISBN 9782872930593) Dit is de link om het boek te bestellen (Zhong krijgt geen commissie)

Wellicht vindt je dit ook interessant …

Seizoenen