Watermeloen! Watermeloen! Watermeloen!

 

Zomer! Een tijd van vreugde, warmte en communicatie. Gezellig samenzijn in de schaduw, water en zon. Letterlijk de batterij weer opladen. De Chinese geneeskunde is gebaseerd op natuurlijk ritme. Van grote ritmes als geboorte en dood tot kleine dagelijkse ritmes. Daar tussenin zit het ritme van het jaar.

Ritme

Zhong-therapeuten, zoals de acupuncturistherbalistshiatsu-therapeutTaiChi-Qi Gong-meester en voedingstherapeut werken volgens deze ritmes. In het jaarritme zijn we aanbeland bij de zomer en zoals alles heeft de zomer een positieve en een negatieve kant. De kunst is in balans te blijven met deze twee.

De zomer staat in de Chinese geneeskunde voor het element Vuur. Wanneer dit element niet in balans is, kunnen vervelende situaties ontstaan. Blijdschap s helend, maar een teveel aan vreugde put uit. Warmte zorgt voor passie, maar te veel passie kan omslaan naar agressie. De hitte van de zon verbrandt en droogt uit. Hitte zorgt voor slecht in slaap vallen en lange dagen met korte nachten.

Hoe blijf je in balans

Om in balans te blijven in de zomer kun je verschillende dingen doen:

 • Eet watermeloen, een van de beste middelen om uitdroging te voorkomen. Watermeloen helpt ook bij oververhitting en een zonnesteek.

  • Binnen de Chinese kruidenleer worden Xi Gua – het vruchtvlees van de watermeloen − en de watermeloenpitjes (Xi Gua Ren) gebruikt om zomerse hitte uit het lijf te verdrijven en lichaamsvocht aan te maken.

 • Drink warme thee, bij warm weer koelt dit je af. Doordat je bloedvaten uitzetten, ga je zweten, wat zorgt voor een natte huid en verkoeling geeft. Jouw natuurlijke bescherming tegen de warmte.

 • Het drinken van ijskoude producten zorgt slechts voor een daling in je lichaamstemperatuur. Ook je buik koelt daarbij af, waardoor deze harder moet werken om op temperatuur te komen voor de spijsvertering. Dit zorgt er juist voor dat je het warmer krijgt, met dorst als gevolg.

  • Probeer thee van munt (Bo He) en/of chrysanten (Ju Hua). Binnen de Chinese kruiden- en voedingsleer staan deze kruiden bekend als koel en scherp van smaak. Ze verdrijven de hitte uit je hoofd en borstkas (bijvoorbeeld opvliegers) en bouwen energie op in je lichaam. Én ze zorgen voor een goede conditie van je ogen en huid.

Munt-chrysantenthee

Ingrediënten

 • Handvol gedroogde munt

 • Iets minder dan een handvol gedroogde chrysantenbloemen

 • Honing naar smaak

 • 75 ml water

Doe de kruiden met het water in een pan en breng aan de kook.
Laat het 15 minuten op laag vuur sudderen.
Voeg honing toe naar smaak.
Zeef de thee en zet in de koelkast.
Drink iets gekoeld of op kamertemperatuur.

 

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: