Stress te lijf met qi gong

 

Het zijn onrustige tijden. Veel mensen voelen de spanningen in hun lichaam toenemen en krijgen last van stressverschijnselen – stijve spieren, duizeligheid, kortademigheid, slaapproblemen… Traditionele Chinese Geneeskunde biedt uitkomst. Met qi gong!

Qi gong (uitspraak: tsjie kong) betreft een training. Een qi gong-oefening kan bestaan uit een aantal herhalingen van een beweging of een stilstaande, zittende of liggende houding. Qi gong beoefen je op je eigen niveau, zonder competitie.

Qi gong werkt bewezen goed bij stress. Uit onderzoek blijkt dat de bewegingstherapie bij regelmatige beoefening een stressverlagend effect heeft, onder meer door afname van het hormoon cortisol. Ook hebben de houdingen en bewegingen een positieve invloed op het immuunsysteem. Qi gong reguleert de werking van het zenuwstelsel, wat je rustig, ontspannen en ook weer energiek maakt.

Qi gong wordt door Zhong-therapeuten aangeboden in groepjes of 1 op 1. Een training in de ochtend geeft energie: je kunt de dag ontspannen en energiek beginnen. Een training in de avond kan gericht zijn op goede nachtrust en juist diepe ontspanning genereren. En wist je dat je qi gong uitstekend in de openlucht kunt doen?

Dit is een directe link naar alle Zhong-therapeuten die Qi gong trainingen geven.

Vind een qi gong-therapeut van Zhong

Wat kun je zelf nog meer doen?

Ga mediteren

Mediteren helpt je focussen op het hier en nu. Een korte dagelijkse meditatie, bijvoorbeeld aan het begin van de dag, kan al veel spanning schelen.

Ga bewegen

Regelmatig in beweging komen is belangrijk voor een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid. Een stevige wandeling, een rondje hardlopen of een fietstochtje, het kan allemaal bijdragen om kalm en gezond te blijven in deze onzekere tijden.

Zorg voor een goede nachtrust

Goed en voldoende slapen is cruciaal bij de vermindering van stress. Probeer een vast tijdritme aan te houden en ontwikkel een avondroutine om je dag af te bouwen, ter voorbereiding van een rustige nacht slaap. Dus: geen beeldschermen vlak voor het naar bed gaan, eventueel een warme bad of een douche nemen en alcohol en cafeïne vermijden.

Blijf ademhalen

Waar je ook bent, concentreren op je ademhaling helpt je te kalmeren als externe prikkels of onrustige gedachten je teveel worden. Een lange inademing door de neus, voel je buik opbollen en adem uit door de mond, zo lang als je kunt. Ervaar het moment daarna – er is even niets – en adem op de reflex weer in.

Voor wie het naadje van de kous wil weten:

Tai Chi and Qigong for the Treatment and Prevention of Mental Disorders

Comprehensive Reviewof Health Benefits of Qigong and Tai Chi

 

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: