Tips voor een betere spijsvertering

病从脾胃生

achtergrond

Wanneer ik mijn patiënten vraag naar hun spijsvertering wordt vaak meteen gedacht aan problemen zoals onregelmatige stoelgang, diarree of constipatie. Dit is slechts een onderdeel van de totale functie van de spijsvertering. Een ander belangrijk onderdeel is de transformatie en transport van voedingsstoffen en energie door het lichaam. Het is logisch dat het lichaam goed functioneert met een spijsvertering die voedingsstoffen goed opneemt en energie gemakkelijk en regelmatig door de rest van het lichaam stuurt.

Wetenschappelijke link tussen spijsvertering en ziekten

Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die aandoeningen koppelen aan spijsvertering. Recentelijk is door ‘Harvard Medical School’ een onderzoeksartikel gepubliceerd dat er een connectie is tussen de darmen en de hersenen wanneer er een angst- / paniekreactie plaatsvindt. Andere onderzoeken vonden een connectie tussen de spijsvertering en auto-immuun ziektes zoals Colitis ulcerosa, ziekte van Crohn en coeliakie. Spijsverteringsproblematiek kan ook verschillende aandoeningen veroorzaken of verergeren zoals diabetes, obesitas, depressie, angst/paniek, huidproblemen als eczeem, rosacea, psoriasis, auto-immuunziekten zoals reumatische artritis en neurologische aandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer, enz.

Spijsvertering en TCG (Traditionele Chinese geneeskunde)

In de TCG zijn de milt en de maag de twee belangrijkste organen van het spijsverteringssysteem.  病从脾胃生 betekent “ziekte geboren uit de milt en de maag”. Dit is een belangrijk en fundamenteel principe binnen de TCG. De milt en maag zijn de basis van onze gezondheid. Wanneer de basis uit balans is, dan is ons lichaam uit balans. Ziekte ontstaat wanneer de disbalans chronisch wordt. Dit kan zich gaan manifesteren met symptomen die in eerste instantie geen relatie lijken te hebben met de spijsvertering. Ze ontspringen uit dezelfde zwakte die is ontstaan in de milt en/of maag. De symptomen van spijsverteringsproblemen zijn bijvoorbeeld darmproblemen, buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel of maagzuur. Minder voor de hand liggend zijn paniekaanvallen, depressie, verminderde eetlust, onverteerd eten in de ontlasting, allergieën, bijholte-ontstekingen, vermoeidheid, slechte bloedcirculatie, slechte adem, misselijkheid, huiduitslag, te veel eten, extreme trek in zoetigheid of bloedend tandvlees.

Respecteer de dagelijkse maaltijd en geniet er bewust van

Meestal zijn we er niet van bewust hoe de spijsvertering werkt. De informatie, gedachten en emoties die we in ons lichaam ontvangen via onze zintuigen zijn net zo belangrijk als het eten en drinken wat we tot ons nemen. De milt en de maag verteren het voedsel in voedingsstoffen en transporteert deze door de rest van het lichaam. Daarnaast verwerken zij ook de informatie, gedachten en emoties. Zij behouden dat wat het lichaam voedt en gooit weg dat wat niet voedt. Dit is waarom we tijdens het eten niet moeten browsen op het internet of TV zouden moeten kijken. Zelfs te snel eten of eten terwijl je onderweg bent of eten tijdens een stressvol gesprek, zijn niet goed voor onze spijsvertering. De milt en de maag moeten dan extra hard werken om zowel al het voedsel als alle informatie tegelijkertijd te verteren. Dit geeft spijsverteringsproblematiek.

Goede vertering met blije gedachten

Wanneer wij ons zorgen maken om iets, hebben we gebruikelijk herhalende negatieve gedachtes. Zij worden vaak vergezeld met verteringssymptomen zoals buikpijn of misselijkheid. Wanneer negatieve gedachten ons lichaam kunnen beïnvloeden dan kunnen positieve gedachten het omgekeerde doen. Positieve gedachten kunnen de spijsvertering verbeteren. De Milt en de Maag worden geleid door het element Aarde. Dit betekent dat zij het fijn vinden om geaard, veilig en zeker te zijn. Gevoelens van vertrouwen, veiligheid, zekerheid, zelfverzekerdheid en positieve gedachten kunnen je helpen om je spijsverteringsfuncties te verbeteren.

Soep is goed voor de vertering

Een makkelijke en effectieve manier om de spijsvertering te verbeteren is door meer warme maaltijden zoals soep te eten. Soep gemaakt van rijst (congee) is een goed voorbeeld daarvan. Congee soep voedt de milt en de maag waarmee de stofwisseling en immuniteit wordt versterkt. Tevens verbetert soep de energie en bloedcirculatie van het lichaam. In het algemeen kost warme soep weinig energie om te verteren. Voedingsstoffen kunnen gemakkelijk worden opgenomen en getransporteerd. Dit is ook waarom warme soep typisch voedsel is voor (herstellende) patiënten en ouderen.

Congee soep Recepten

Ingrediënten

  • 50 gram rijst (korte korrel, witte rijst)
  • 750ml bottenbouillon, vegetarische bouillon of gefilterd water
  • Toppings zoals: kruiden als sjalotjes, lente ui, peterselie, oregano, geraspte gember,
  • sesamzaadjes, olijfolie, citroensap, verse paddenstoelen, pompoen, zoete aardappel in kleine dobbelsteentjes, ei gekookt in de soep of gepocheerd.

Bereidingswijze

Voeg de rijst toe aan de vloeistof (bouillon of water) en breng het samen aan de kook. Wanneer je pompoen, zoete aardappel, of gember gebruikt kun je deze tegelijkertijd toevoegen.

Wanneer de soep kookt, verlaag het vuur en laat 20-30 minuten sudderen totdat de harde groenten zacht zijn.

Voeg de toppings op het laatst toe aan de soep. Paddenstoelen kunnen eerder of aan het einde worden toegevoegd afhankelijk van het soort.

Bronnen:

Inzender/auteur:  L C C Lee

Geregistreerd Acupuncturist, Amsterdam

Lid van ZHONG

Wellicht vindt je dit ook interessant …

Seizoenen