Als ze ziek was, kookte haar moeder speciale gerechten, die haar hielpen zich beter te voelen, zo herinnert zich een van onze Zhong-therapeuten. Het is onderdeel van de Chinese culturele traditie: eten is niet alleen voedzaam maar – door de juiste producten in het juiste seizoen te kiezen – ook heilzaam.
Een van de gerechten die het meest aan haar jeugd in Hong Kong herinneren, is soep van rode bonen. Een typische zomersoep, smakelijk, verzachtend en in diverse opzichten voedend. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) geldt deze soep als opwekkend en verkoelend. Het gerecht is makkelijk te maken en geschikt voor de hele familie.
In de TCG is de rode boon een zoet element, dat de Milt en de Maag versterkt. Het elimineert verdampingsvocht als gevolg van de zomerhitte. Het verkwikt de Nieren, wat weer gunstig is voor de voortplantingsorganen. Deze soep kan bovendien helpen om vochtophoping te voorkomen en zorgen voor een zuivere huid en voor gewichtsafname.
De rode boon hoort bij de smaak zoetzuur en werkt verkoelend maar niet té. In het algemeen ondersteunen bonen het Nier-systeem, omdat ze vochtafdrijvend en zuiverend zijn, oedeem verminderen en toxines en afvalstoffen zoals pus afvoeren.
De mungboon heeft een sterk verkoelend effect op het lichaam. Daarnaast verdrijven mungbonen je inwendige hitte, ontgiften en helpen tegen vochtophopingen.
Chinese kandijsuiker ondersteunt de Milt en daarmee de middelste warmer van de Driewarmer (san jiao), die transport en transformatie van voedsel en vloeistoffen verzorgt. De suiker versterkt de maagfunctie, hydrateert de Longen, kan hoesten verminderen en slijm oplossen.
Chen pi, gedroogde mandarijnenschil, kan winderigheid en zweten verminderen. Het werkt goed tegen een vol en opgeblazen gevoel en stopt boeren. Het reguleert de qi, harmoniseert de middelste warmer, ‘droogt’ vochtigheid en lost slijm op.
Hoe je het maakt
200 gram gedroogde rode adukibonen (geen kidneybonen), te koop in toko en natuurwinkel
200 gram gedroogde (groene) mungbonen
Een kleine gedroogde mandarijnschil (chen pi, te koop in toko’s)
1 ¼ liter water
Ca. 50 gram Chinese kandijsuiker (rock sugar) of naar smaak (te koop in toko’s)
Was de bonen en week ze een nacht in ruim water.
Giet ze af en voeg de 1 ¼ liter schoon water toe.
Sudder totdat de bonen gaar zijn, dat duurt ongeveer 2 uur. Roer af en toe. Voeg water toe als het mengsel te dik wordt.
Voeg de kandijsuiker toe en roer tot deze is opgelost.
Geniet ervan in goede gezondheid!
Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen
Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u
T 0317 423 505
Stuur een bericht naar info@zhong.nl