Wintermeloen: juist in de zomer!

Zhong Wintermeloen Waspompoen Zomers Voedsel

De naam is misleidend, want wintermeloen wordt noch geoogst in de winter, nog gegeten als fruit: deze vrucht eet je als groente. En de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) rekent de wintermeloen tot helend voedsel speciaal voor in de … zomer.

Koelend karakter

Het uiterlijk van schil en binnenste lijkt op water- of honingmeloen, maar de smaak is veel minder meloenachtig, meer zoals komkommer. De wintermeloen groeit het hele jaar door. De term ‘winter’ verwijst misschien naar het ‘bevroren’ laagje op de schil of naar de bewaartermijn: onaangesneden kun je de vrucht maandenlang bewaren. In China geldt dit voedsel als ‘koelend’ en is dus ideaal om te eten op warme en vochtige dagen. In Nederland De wintermeloen vind je in Nederland in de grotere Chinese toko’s.

In de TCG is wintermeloen yin-voedsel: neutraal en koud van karakter, mild en zoet van smaak. Wintermeloen eten heeft effect op de longen, de blaas en de dikke darm. Het kan hitte, damp en slijm oplossen en op die manier ontgiftend werken en de stoelgang bevorderen.

Gezond voedsel voor iedereen

Het koele karakter van de wintermeloen kan overigens té koud zijn voor mensen met een ‘koud’ gestel en last hebben van een zwakke milt of maag. Hoe kunnen we die eigenschap zodanig aanpassen dat iedereen van wintermeloen kan genieten?

Dat kan als we de meloen op een andere manier koken. Het ‘koudste’ onderdeel van de vrucht is de schil. Koken zonder schil kan de koelende eigenschappen aanzienlijk verminderen. Een andere methode is de toevoeging van producten met een warm karakter, zoals zeevruchten en vlees, die de kou neutraliseren. Zo zijn misopasta en rundvlees ‘warm’ en leveren gewokt met wintermeloen een evenwichtig én heerlijk gerecht op. Last but not least is soep van wintermeloen en varkensbot (rib) een van de Chinese zomerfavorieten, voedzaam en goed voor de spijsvertering. De soep kan helpen bij de verbetering van de stofwisseling en werkt ook vochtafdrijvend, wat gunstig is bij oedeemvorming en overgewicht.

Helende delen

Heb je de schil van de vrucht afgehaald en de pulp verwijderd, gooi die dan niet weg. Ze bevatten een rijkdom aan helende kracht. In het Compendium van Materia Medica vermeldt Li Shi Zhen: je gezicht en lichaam wassen met een aftreksel van wintermeloenpulp kan de huid verhelderen en hydrateren. Hier in het Westen kennen we de heilzame werking van komkommerschijfjes, die verzachtend werken op de huid en de poriën doen sluiten? Precies zo is de werking van de wintermeloen uit het Oosten. Breng het witte deel van de schil aan op de huid, dat werkt verkoelend en verzachtend, zeker als je te lang in de zon hebt gezeten. Weken in een aftreksel van meloenpulp kan huidontstekingen en eczeem voorkomen.

We kunnen dus profiteren van ieder onderdeel van de wintermeloen. Een bijzondere vrucht, die iets in zich heeft voor iedereen!

Wellicht vindt je dit ook interessant …

Seizoenen