Wintertips

 

Tips voor de winter: van wandeling tot gemberthee, van acupunctuur tot qi gong

Winter betekent rust

Binnen de Chinese geneeskunde staat winter voor het seizoen waarin het element Water domineert, met donker, koude, stilte, langzaam, rust, zacht, voelen, yin en de emotie angst.

Van oudsher is het de bedoeling dat je in de winter wat meer naar binnen keert, ‘ver-yint’ als het ware. Er heerst rust in de natuur én in jezelf. Maar ook melancholie en angst komen ‘s winters vaker voor, evenals depressie. Dit hoort een beetje bij de winter en het tekort aan daglicht. Een goede aanvulling met vitamine D, tot zo’n 4000 IE per dag, kan in alle opzichten helpen.

Pijn in de botten

Het waterelement hoort bij de organen blaas en nieren, die weer verbonden zijn met de botten. ‘s Winters krijgen veel mensen last van hun botten, van stijfheid, vastzittende nek en schouders, gespannen spieren of pijnlijke voeten. Ook verergeren reumatische klachten en komen blaasontstekingen vaker voor. In Japan dragen vrouwen ‘s winters vaak een nierband, een warme elastische band (kan gewoon van dubbele tricot zijn) om het gebied van de onderbuik tot net over het middel. Zo kun je ook yang-energie sparen.

Voeten warm houden

Op de bal van je voet zit nier 1, een acupunctuurpunt dat je met name ‘s winters warm moet houden omdat anders de yang uit je niermeridiaan kan wegstromen. Warme voeten zijn belangrijk: ’s avonds een voetenbadje met Chinese verwarmende kruiden, een theebuiltje of etherische olie doet wonderen.

Rust, meditatie, slapen: balans

Toen er nog geen elektrische verlichting was, betekende de winter vroeg naar bed en iets later op. Door de versnelling van de maatschappij en technische ontwikkelingen is dit gebruik verdwenen, maar het zou voor het lichaam wel beter zijn om bij te tanken. Meer rust, meditatie, vroeger onder de wol en iets later beginnen en ook overdag wat rustiger aan doen. Wel naar buiten, contact maken met de natuur en daglicht absorberen om toch nog wat vitamine D op te slaan, een lekkere wandeling maken en vooral veel zelfreflectie en verstillen. Eens de balans opmaken, bekijken wat goed gaat in je leven en kijken hoe je de dingen die wat minder gaan, kan verbeteren.

Tips verwarmende voeding

Qua voeding kun je ‘s winters beter stamppotten en verwarmende voeding en kruiden gebruiken, om te zorgen dat je ‘kacheltje’ blijft branden. Kaneel, gember of kurkuma doen het goed om je systeem te verzorgen. Met gemberthee moet je wel een beetje opletten, die leidt de warmte van je kern naar buiten en zet je poriën open: beter dus ’s zomers drinken om af te koelen – tenzij je verkoudheid voelt opkomen en de thee drinkt voor je met een kruik onder de wol kruipt.

Ook een koud ontbijt (zoals ontbijtgranen, yoghurt of smoothie) is ‘s winters zo niet verstandig: het kost energie om weer op te warmen. Kies liever voor pap, warme havermout met amandelmelk, abrikoos, noten en wat kardemom erdoor, of soep.

Hulp voor je winterklachten met Chinese geneeskunde

Alle vormen van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) kunnen bij winterklachten helpen. Aan acupunctuur denk je vooral voor pijnbestrijding, verlichting van mentaal-emotionele klachten en het bevorderen van de doorbloeding, het werkt verwarmend. Ook een therapeut die werkt met Chinese kruiden zal een verwarmend advies geven. Qi gong kan met speciale oefeningen het bewegingsapparaat soepel houden en rust in het lichaam brengen, terwijl pijnklachten van het bewegingsapparaat (voor zover geen gevolg van slijtage of acute gewrichtsontsteking) verholpen kunnen worden door tuina-massage. En natuurlijk werken shiatsu-massages in de winter ontspannend en verlichtend.

 

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: