TCG wereldwijd

wetenschap

De stand van zaken op dit moment, in Europa en wereldwijd.

leestijd: 5 min.

Europa

De European Traditional Chinese Medicine Association (ETCMA) is de Europese koepel voor professionele organisaties die verschillende richtingen vertegenwoordigen binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. Hun belangrijkste doel is om erkenning te krijgen voor TCG-behandelingen bij Europese overheden en het publiek. Dat lukt van oudsher het beste bij acupunctuur, maar soms ook bij andere TCG-behandelingen. Zo zijn acht traditioneel Chinese kruidenmengsels erkend door de Europese toezichthouders.

Groot-Brittannië

Het British Acupuncture Council is hier groot en publiceert online uitstekende factsheets (waarnaar we ook vanaf de Zhong-website verwijzen) en review papers. Ook bieden ze een forum waarop ze vragen beantwoorden. Toch heeft hun door de overheid betaalde research base nog niet geleid tot een brede toepassing van acupunctuur in Britse ziekenhuizen. Incidenteel wordt daar wel serieus aan gewerkt, onder andere op het gebied van revalidatie.
Het Northern College of Acupuncture in York leidt tegenwoordig mensen op tot Master in acupuncture, met de titel MSc Advanced Oriental Medicine (hoger dan MA). Onderdeel van deze opleiding is een gedegen studie van onder meer Evidence Based Medicine en Chinese klassieken. De opleiding is via de Bologne-overeenkomst door de Nederlandse overheid als universitair erkend.
De Schotse National Clinical Guideline for the Management of chronic pain raadt acupunctuur aan voor lage rugpijn en artrose, met bewijskracht Grade A (de hoogst haalbare).

Zwitserland

In Zwitserland geldt TCG/acupunctuur als complementair aan de reguliere westerse geneeskunde. Sinds juni 2017 is het onderdeel van de basisverzekering. Dit heeft wel serieuze consequenties gehad voor mensen die praktiseren: de opleidingseisen zijn zeer zwaar geworden.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zetelt in Genève en heeft een lijst gepubliceerd met ziekten en aandoeningen waarvoor het acupunctuur bewezen effectief acht.

Duitsland

In Duitsland wordt acupunctuur door het ziekenfonds betaald, mits toegepast door een arts, voor migraine, lage rugpijn of kniepijn. De behandelaar ontvangt echter maar 15 tot 20 euro per behandeling. Veel huisartsen hebben daarom een verkorte opleiding gedaan van enkele weekenden om ‘acupunctuur’ erbij te kunnen doen. Dit komt de kwaliteit niet ten goede.
Basis van de positieve benadering vormden de German Acupuncture Trials (GERAC-Studien) van 2001-2006, zeer grootschalige onderzoeken naar de werking van acupunctuur, waar overigens veel op aan te merken was (vooral of de gebruikte placebo’s wel inert waren).

Buiten Europa


Australië

Uit Australië komen gemengde berichten: er schijnt erkenning van de overheid te zijn, maar er klinkt ook kritiek: dat dit minder voorstelt dan wenselijk is. Wel is er een overheidsregister voor TCG/acupunctuur en vormt TCG in veel gevallen een complementair onderdeel van de moderne westerse medische behandeling. Het Australian and New Zealand College of Anaesthetists and Faculty of Pain Medicine beveelt acupunctuur op basis van onderzoek aan in haar vierde editie van Acute Pain Management: Scientific Evidence uit 2015.

Verenigde Staten en Canada

TCG heeft in de Verenigde Staten en Canada een complementaire status ten opzichte van de westerse reguliere behandeling. Organisaties die TCG/acupunctuur aanbevelen zijn onder meer:

Cuba

In Cuba zijn acupunctuur en kruidengeneeskunde grootschalig ingezet toen er vanwege de boycot geen andere keus was. Beide disciplines maken nu deel uit van de reguliere geneeskunde in ziekenhuizen.

Afrika

Moxafrica doet onderzoek naar de inzet van moxa bij tuberculose, maar krijgt helaas weinig steun, ook al is de ziekte uitgeroepen tot wereldwijde ramp, omdat tuberculose van alle epidemische ziekten de meeste slachtoffers eist.

China

Anders dan je misschien zou denken, is China niet zo’n geweldig land (meer) voor TCG/acupunctuur. Sinds 1911 volgt China vooral de westerse moderne geneeskunde, met wat traditionele Chinese geneeskunde erbij. Toch vindt er zeer veel onderzoek plaats naar TCG/acupunctuur, in ziekenhuizen en op universiteiten. Helaas wordt dit over het algemeen in het Westen nog altijd niet serieus genomen.

Bronnen:

Yarron Seidman, Chinese Medicine Liberation, 2016

Bridie Andrews, The Making of Modern Chinese Medicine, 1850-1960, 2013

Rhonda Chang, Chinese Medicine Masquerading as Yi: A Case of Chinese Self-Colonisation, 2015

Wellicht vindt je dit ook interessant …

Complementaire Zorg