Migraine en spanningshoofdpijn

 

Migraine heeft de kracht om het leven volledig te domineren. De herhaalde aanvallen van deze vaak ondraaglijke, kloppende hoofdpijn, meestal aan één zijde van het hoofd, kunnen variëren van vier uur tot wel drie dagen.

Wie ermee kampt, heeft weinig toelichting nodig. Migraine heeft de kracht om het leven volledig te domineren. De herhaalde aanvallen van deze vaak ondraaglijke, kloppende hoofdpijn, meestal aan één zijde van het hoofd, kunnen variëren van vier uur tot wel drie dagen.

Kenmerken van Migraine

Migraine wordt gekenmerkt door een verergering van de symptomen bij fysieke inspanning. Voorafgaand aan een migraineaanval ervaren patiënten soms visuele aura's, zoals lichteffecten. Tijdens de aanval zelf zijn ze uiterst gevoelig voor fel licht en harde geluiden. Dit verklaart waarom mensen doorgaans de voorkeur geven aan een donkere kamer om in te rusten totdat de aanval voorbij is. De meerderheid van de migrainepatiënten kampt met ernstige misselijkheid en heeft soms last van braken. Migraine is een veelvoorkomende aandoening en vertoont vaak een verband met het hormoon oestrogeen, wat verklaart waarom het bij vrouwen 2,5 keer vaker voorkomt dan bij mannen.

Medicijnen

De reguliere westerse geneeskunde probeert met diverse medicijnen om migraineaanvallen te voorkomen en verminderen, zoals bètablokkers, amitriptyline en natriumvalproaat. Deze hebben echter ernstige bijwerkingen. De nieuwere medicijnen, onder meer met sumatriptan en rizatriptan, kunnen tijdens een aanval verlichting geven en deze soms zelfs stoppen. Maar dat werkt niet bij iedereen.

Hoe Traditionele Chinese Geneeskunde ondersteuning kan bieden bij Migraine

Onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur niet alleen effectief is bij het voorkomen van migraine, maar ook verlichting kan bieden tijdens een migraineaanval zelf. Daarnaast kan het helpen om pijn en ongemak te verminderen die vaak nog dagen aanhouden na een aanval, zoals stijve nekspieren en sombere gevoelens. Andere therapeutische benaderingen, zoals tuina-massage en shiatsu, kunnen eveneens verlichting bieden bij migraine. Specifieke qi gong-oefeningen kunnen ook nuttig zijn. Bovendien biedt de Chinese kruidengeneeskunde mogelijkheden voor de behandeling van migraine. Deze aanbevelingen gelden eveneens voor andere vormen van spanningshoofdpijn.

Meer wetenschappelijk:

Onderzoek naar de werking van acupunctuur bij migraine

Fact Sheets, British Acupuncture Council: Migraines from A to Z

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: