Qi gong in soorten en maten

 

Qi gong is een van de geneeswijzen in de traditionele Chinese geneeskunde. Deze bewegingsleer heeft tot doel de lichamelijke en geestelijke gezondheid te onderhouden en versterken. Ademhaling – in combinatie met actieve en statische oefeningen in een ritme – is evenals volgorde en herhaling van groot belang.

Binnen qi gong bestaan diverse stijlen en scholen. In samenwerking met Silvio Verbeek (Echt Goed Acupunctuur) en Anne Hering (ZhiGong Instituut) brengt beroepsvereniging Zhong twee stromingen onder de aandacht.

Falun gong

Falun gong werd op de Oriental Health Expo van 1993 uitgeroepen tot de nummer één van de vele qi-gongscholen die er in China op dat moment waren. Volgens schattingen van de Chinese overheid was falun gong in 1997 de meest populaire vorm van qi gong in de Chinese geschiedenis, die in dat jaar door naar schatting 70 tot 100 miljoen mensen werd beoefend. Een mogelijke reden hiervoor is dat falun gong, in tegenstelling tot de meeste andere vormen van qi gong niet alleen nadruk legt op het gezondheidsaspect, maar ook op spirituele ontwikkeling – iets dat in de oud-Chinese taoïstische en boeddhistische cultivatiescholen eveneens centraal stond.

Bekijk hier een introductie in falun gong >>

Na lange tijd Dragon Door School (龍門派)-qi gong te hebben beoefend in Amerika en Taiwan, ben ik 20 jaar geleden begonnen met falun gong. Het heeft mijn inzichten in de Chinese traditionele geneeskunde enorm veranderd en verbeterd.’  Silvio Verbeek

Zhineng qi gong

Deze vorm van qi gong draait om qi, levensenergie, die de basis vormt voor alles wat leeft. Door Zhineng Zhigong te beoefenen, stimuleren we het stromen van qi.

Een voorbeeld van een Zhineng Zhigong-oefening >>

Achtergrond

Het grootste gedeelte van haar opleiding genoot Hering in China, waar ze deelnam aan vele trainingen van leraren uit het Huaxia Centrum van dr. Pang Ming. Door haar reizen naar China kreeg ze goed inzicht in het holistische systeem van de Chinese geneeskunde, waar Zhineng Qigong onderdeel van is. Het is haar missie om deze bijzondere bewegingsleer te verspreiden, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen profiteren van de positieve effecten van Zhineng Qigong.

Zhineng Qigong is niet alleen een bewegingsleer maar omvat het hele leven. De uitgebreide Hunyuan Qi theorie van Zhineng Qigong Science geeft antwoord op veel vragen in het leven waardoor ik Zhineng Qigong veel meer als een lifestyle zie. Het houdt lichaam en geest gezond en maakt mijzelf en vele andere mensen gelukkig!  Anne Hering

 

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: