Leven met de seizoenen

 

Een gezonde levensstijl volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is afgestemd op Wu Xing; het classificatiesysteem voor alle natuurfenomenen. Een van de basisuitgangspunten is de Chinese indeling van de vijf seizoenen, te weten lente, zomer, nazomer, herfst en winter. Daarnaast worden ook de zintuigen, lichaamsdelen, lichaamsvloeistoffen en organen in verschillende categorieën onderverdeeld. Deze onderverdeling worden in samenhang als wetmatigheden toegepast als basisbouwstenen voor een gezonde levensstijl vanuit de TCG.

Elk seizoen werken aan je gezondheid

Elk seizoen heeft specifieke klachten die zich in deze periode vaker voordoen. Lichaam en geest reageren op de verschillen in de natuur. Vanuit de TCG kan iemand zich voorbereiden op deze periode op basis van de wetmatigheden vanuit de Wu Xing.

  • Voorjaarsmoeheid komt vaak voor eind winter / begin lente: de natuur ontwaakt, energie is naar buiten gericht in voorbereiding op de zomer.

  • Hooikoorts, allergieën, stress en spanning is zomer: de natuur staat in bloei, explosieve energie toewerken naar de nazomer.

  • Rusteloosheid, slaapproblemen, moodswings is onderdeel van de nazomer: laatste bloeitijd en voorbereiding op de herfst.

  • Energiegebrek, lage weerstand (herfstgriep) in het seizoen herfst; de natuur en energie keert naar binnen ter voorbereiding op de winter.

  • Winterdepressie door gebrek aan daglicht in de winter; de natuur is in rust, geconcentreerde energie om krachten te sparen en langzaam voor te bereiden op de lente.

Gebruik de tools van TCG

Bewust bezig zijn met de veranderingen in de natuur en de aanpassingen op het volgende seizoen zorgt ervoor dat we comfortabel door de seizoenen heen komen. Wanneer je uit balans bent kan dit betekenen dat je lichamelijk en mentaal niet goed voorbereid bent op de richtlijnen van de seizoenen. De tools en handreikingen vanuit de TCG zorgen ervoor dat je weet wat je zelf kan inzetten en verwachten van elk seizoen. Daarmee heb je een gezonde basis om juist te kunnen genieten van wat elk seizoen te bieden heeft. Een TCG-zorgverlener helpt je voorafgaand en door het seizoen heen met een op jou persoonlijk afgestemd advies en behandeling zodat je nog gerichter kunt werken aan jouw persoonlijke gezondheid.

 

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: