Pijn in de kou

Goede raad bij artrose en artritis

winterpijn-artrose-gewrichtspijn-kou

seizoensnieuws

Botten en gewrichten zijn gevoelig voor vocht, wind en kou. Geen wonder dat mensen met artrose of reumatoïde artritis in de winter meer pijn ervaren. Traditionele Chinese geneeswijzen, zoals acupunctuur en kruiden, kunnen verlichting geven.

Artrose en artritis in de westerse geneeskunde

Artrose is een ziektebeeld aan het kraakbeen in de gewrichten, vaak ook ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer kraakbeen verdwijnt in de gewrichten dan door het lichaam geproduceerd kan worden en ook de hoeveelheid vloeistof om het gewricht te smeren, vermindert. Die vloeistof is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en schokken te absorberen. Door de artrose drogen de gewrichten uit en kunnen de botten over elkaar gaan schuren, wat veel pijn veroorzaakt.

Artritis is het ontstoken raken van gewrichten door artrose of een reumatische aandoening, een verwonding of een bacteriële infectie.

Toenemend probleem

Met name artrose vormt in Nederland een toenemend probleem. Niet alleen doordat we gemiddeld steeds ouder worden, maar  de aandoening komt ook op steeds jongere leeftijd voor. Op dit moment lijden ongeveer 700.000 Nederlanders van 55 jaar en ouder aan artrose van de grote gewrichten, zoals de heup of knie. Artrose komt daarnaast ook veelvuldig voor in de kleine gewrichten, in handen, schouders en nek.

Klachten

Artrose veroorzaakt pijn en een stijf gevoel bij bewegen, vooral als het gewricht een tijdje niet bewogen heeft, zoals ’s ochtends bij het opstaan. Gewrichten die ernstig zijn aangetast, kunnen een bewegingsbeperking en soms zelfs een standverandering geven. Ook kunnen ontstekingen ontstaan, waardoor vocht zich ophoopt in het gewricht. Bij artrose van de kleine gewrichten ontstaan dan vaak verdikkingen.

Behandeling met westerse geneeskunde

De gevolgen van slijtage zijn niet terug te draaien. Behandeling van artrose vindt in eerste instantie plaats bij de huisarts. In een eerste fase manifesteert de aandoening zich als een ontstekingsreactie met pijn en warmteontwikkeling in de gewrichten. Hiertegen krijgt de patiënt meestal ontstekingsremmers en eventueel pijnstillers toegediend. Bij ernstige artrose verwijst de huisarts door naar een orthopeed. Is een operatie nodig, dan wordt een orthopedische chirurg ingeschakeld.

Wat kan TCG bij artrose betekenen?

TCG kijkt op een andere manier naar een aandoening als artrose: er is sprake van een disbalans in het lichaam. Het begrip waarover je in dit verband vaak hoort, is yin-yang. Een relatief concept, want iets is altijd ‘yin’ of ‘yang’ in vergelijking met iets anders. Bij een reumatische aandoening speelt koude (yin) een belangrijke rol, zowel van buitenaf als van binnenuit. Het tekort aan warmte (yang) is in de winter nog groter dan in de zomer. Die disbalans van yin en yang veroorzaakt pijn.

Ook behandeling met traditionele Chinese geneeskunde kan artrose niet genezen, maar het kan wel de balans tussen yin en yang herstellen en daarmee klachten die met artrose te maken hebben, verminderen.

Acupunctuur en kruiden

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur zinvol is bij de behandeling van pijn en ontstekingen bij artrose. Het blijkt zelfs vaak beter te helpen dan medicatie. Een groot voordeel van acupunctuur is dat er geen nare bijwerkingen zijn. Bovendien komen bij een acupunctuurbehandeling ontstekingsremmende stoffen vrij in het lichaam. Ook behandeling met Chinese kruiden kan verwarmen, de doorstroming in het lichaam verbeteren en de balans herstellen, zodat klachten verminderen.

Artrose kun je in elk stadium met acupunctuur en Chinese kruidentherapie behandelen. Hoe verder de artrose gevorderd is, hoe moeilijker te behandelen, maar langdurige toediening van kruiden kan in combinatie met acupunctuur alsnog verbetering brengen.

Qi gong

Bewegen is beter dan stilzitten bij artrose. De milde bewegingsvorm qi gong is bij uitstek geschikt voor het onderhoud van gewrichten. De oosterse gymnastiek leert een gezonde manier van bewegen die toepasbaar is bij alle dagelijkse bewegingen. En hoe ver de artrose ook is: voor qi gong is het nooit te laat…

Wellicht vindt je dit ook interessant …

Seizoenen
Zhong Wintermeloen Waspompoen Zomers Voedsel