Wat je voelt bij acupunctuur

Zhong Acupunctuur

achtergrond/praktisch

Of de behandeling pijnlijk is en wat je voelt bij acupunctuur, hangt af van de school en het type acupunctuur.

Acupunctuur is ontstaan in China, een groot land met een lange traditie waar in de loop van 2000 jaar vele verschillende technieken zijn ontwikkeld. De Ling Shu (‘spirituele as’), een van de basisboeken over acupunctuur uit circa 200 voor Christus, beschrijft negen verschillende instrumenten voor de toepassing van acupunctuur.

De artsen die deze instrumenten gebruikten, waren de reguliere artsen van hun tijd. Een van de ‘naalden’, die we tegenwoordig ‘scalpel’ zouden noemen, werd net als nu gebruikt voor grote incisies. Zulke handelingen gebeuren vandaag de dag in het ziekenhuis en niet door een acupuncturist.

Variatie

Toch zijn de basisprincipes van de acupunctuur zijn nog altijd dezelfde, al kan de uitvoering sterk verschillen. Zo gebruiken shonishin-acupuncturisten een van de naalden uit Ling Shu met een ronde bovenkant ‘zo groot als een gierstkorrel’. Die prikt niet door de huid, maar dient voor een subtiele massage-achtige techniek. Deze wordt tegenwoordig vaak bij kinderen toegepast.

Volgens sommige acupunctuurstijlen is het belangrijk een zwaar, beetje zeurend gevoel bij de naald te laten ontstaan. Andere scholen vinden het belangrijk dat de patiënt juist zo weinig mogelijk voelt. Een nieuwe tak van acupunctuur die in ontwikkeling is, laseracupunctuur, doet helemaal geen pijn.

Bron:

Paul Unschuld, Huang Di Nei Jing Ling Shu, The Ancient Classic on Needle Therapy, 2016

Wellicht vindt je dit ook interessant …