Acupunctuur en dry needling

praktisch

Overeenkomsten: beide gebeuren met steriele, flexibele massieve naaldjes en kennen een zachtere handmatige versie: acupressuur en triggerpointmassage.

Dry needling is een moderne westerse versie van de eeuwenoude Chinese ‘ashi’-acupunctuur (Engels: restorative needling). Het Chinese hui ci betekent, ‘ah ja, dat is de plek’, dus eigenlijk ‘auw!’ Ashi-punten zijn dus pijnlijke punten op het lichaam; dit hoeven geen acupunctuurpunten te zijn. Ashi-acupuncturisten stimuleren de ashi-punten met een naaldje om zo een lokale stagnatie van energie (qi) op te heffen.

Dry needling

Bij dry needling brengt de therapeut een naaldje ‘intramusculair’ in, dus in de spieren, met als doel het aanprikken van een zogenoemd triggerpunt. Dit is plaatselijke verkramping in de spieren, die tintelingen, pijn of gevoelloosheid teweeg kan brengen. Bij het aanprikken van zo’n punt vindt vaak een ‘twitch’ plaats: een onwillekeurige samentrekking van spiervezels, op basis van een reflex. De reflex kan ervoor zorgen dat de spier meteen ontspant, waardoor de doorbloeding zich kan herstellen. Daardoor wordt de spier weer op de juiste wijze gevoed en verdwijnt in veel gevallen de pijn. Kracht en beweeglijkheid keren terug.

Wat is het verschil met klassieke acupunctuur?

In tegenstelling tot dry needling én tot ashi-acupunctuur worden bij klassieke acupunctuur vaak meer naaldjes gelijktijdig en oppervlakkig in het lichaam gezet. Deze blijven zo’n 20 tot 30 minuten in de acupunctuurpunten zitten. Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van één naald, waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Na de prikkeling wordt de naald weer uit het punt gehaald.

De dry needling-behandeling wordt met name toegepast bij functiestoornissen van het houdings- en bewegingsapparaat. Klachten die goed kunnen reageren op de behandeling zijn bijvoorbeeld rug- en schouderpijn, armpijn (tenniselleboog, carpaal tunnelsyndroom, RSI-achtige klachten), spanningshoofdpijn, migraine, kaak- en kiespijn, oorpijn, (uitstralende) beenpijnen en krampen.

De acupuncturist behandelt disbalans in het gehele menselijk systeem, de oorzaak van een veelheid aan fysieke en mentale klachten. Waar dry needling wordt afgeraden bij zwangerschap, zeker de eerste drie maanden, kun je een acupunctuurbehandeling prima ondergaan als je zwanger bent. Sterker nog, het kan helpen zwangerschapsklachten te verminderen en steun geven bij de bevalling.

Wie voert dry needling uit?

Sinds een aantal jaar zijn er dry needling-cursussen voor fysiotherapeuten. Zij moeten zich eerst bekwamen in de naaldtechnieken voor dat ze dry needling veilig kunnen en mogen uitvoeren. Goed opgeleide acupuncturisten beschikken al over bekwaamheid in het naaldprikken én zijn bekend met de spieranatomie. Zij kunnen een dry needling-behandeling veilig uitvoeren en combineren met acupunctuurtechnieken ‒ en daardoor behalve aan de symptomen ook dieper aan de oorzaak van de klacht werken.

Wellicht vindt je dit ook interessant …

Watermeloen en Chinese Geneeskunde
Watermeloen en Chinese Geneeskunde