Aangeboren ziekte?

Geef de hoop niet op!

wetenschap

Is een ziekte genetisch bepaald, dan overheerst het idee dat je daar als individu weinig aan kunt doen. In de Traditionele Chinese Geneeskunde is dat beeld anders: met een goede levensstijl is veel te bereiken.

leestijd: 2 min.

Mensen kunnen enorm veel verschillende ziekten krijgen, die allemaal ook nog verschillende uitingsvormen hebben. Maar de achterliggende oorzaken? Dat zijn er maar een paar.

We kunnen onderscheiden:

– Aangeboren constitutie
– Klimaat en weersomstandigheden
– Emotionele factoren
– Overwerk, honger, uitputting
– Ongelukken, chirurgie
– Levensstijl, dieet
– Woonplaats
– Milieuvervuiling, medicatie, contact met chemische stoffen

Dat een ziekte, of de aanleg voor een ziekte, al bij de geboorte al aanwezig kan zijn, is voor iedereen duidelijk. De ziekte kan zich direct openbaren, of zich pas later in het leven voordoen.

Neem je lichaamssignalen serieus

Een vaak gemaakte denkfout is, dat aan een aangeboren probleem niets te doen valt. Juist als iemands constitutie minder sterk is, is het de moeite waard veel aandacht te besteden aan de levensstijl, om de extra uitdagingen het hoofd te bieden. Een sterk lichaam kan het wel aan om een tijdje slecht verzorgd te worden, al betaalt iedereen daarvoor vroeger of later de prijs. Met een aangeboren zwakkere gezondheid ligt dat anders: je moet de grenzen en behoeften van je lichaam serieus nemen.

Geen onzichtbaar lot

Zhāng Zhòng-Jing schreef in de inleiding op zijn beroemde boek over kruidengeneeskunde, de Shāng Hán Lùn, al misprijzend over tijdgenoten die weigerden verantwoordelijkheid voor hun gezondheid te nemen, door nuchter na te denken en voorzichtig met hun kostbaarste bezit om te gaan. En die bovendien meenden dat hun gezondheid in de handen van een onzichtbaar lot zou liggen. Tegenwoordig draagt het onzichtbare lot, waar veel moderne mensen hun ongeluk aan wijten, de naam ‘desoxyribonucleïnezuur’ ofwel DNA: de code die in iedere cel is opgeslagen en die een soort blauwdruk vormt op grond waarvan het lichaam eiwitten aanmaakt.

De overtuiging van biochemici is dat veranderingen in het DNA wél tot uiting komen in het lichaam, maar dat het DNA van een individu niet te veranderen is. De epigenetica vertelt een ander verhaal: de manier waarop het lichaam de genetische code die is opgeslagen in het DNA tot uiting brengt, is juist erg afhankelijk van de externe factoren: de levensstijl.

TCG: focus op gezonde baby’s

In de rijke traditie van de Traditionele Chinese Geneeskunde is altijd veel aandacht besteed aan het (op)voeden van de foetus en de jonge baby. Sun Simiao (581–682) springt eruit door zijn kennis en nauwkeurige observaties. In zijn visie begint een goede volksgezondheid met gezonde baby’s, en die krijg je als je goed voor de aanstaande moeders zorgt. Zijn belangrijkste boek, de Bei Ji Qian Jin Yao, begint dan ook nadrukkelijk met een hoofdstuk over gynaecologie.

Sommige van die traditionele praktijken doen in onze tijd vreemd aan. Waarom zou een vrouw niet voor een ziek familielid kunnen zorgen? Waarom zou ze zich moeten omringen met mooie bedienden en zachte muziek? Waarom mag ze haar bed niet verplaatsen? Op het eerste gezicht lijken zulke tips achterhaald bijgeloof, maar als we beter kijken, blijkt er veel wijsheid in te zitten. Een ziek persoon kan gevaarlijke ziekteverwekkers bij zich dragen. En zorgen die je daarover kunt hebben, dragen niet bij tot voldoende rust als je zwanger bent. Hetzelfde geldt voor veel andere taboes: stress moet zoveel mogelijk vermeden worden en verhuizing is nu eenmaal een enorme bron van stress. Modern onderzoek, zoals dat van de universiteit van Tilburg, bevestigd dit: stress zou wel eens net zo gevaarlijk kunnen zijn voor de foetus als roken(!).

Bronnen:

Sabine Wilms, Venerating The Root: A Translation of Sun Simiao’s Volume on Pediatrics in the Bei Ji Qian Jin Yao Fang, Part One & Two, 2015

Mitchell, C.,‎ F. Ye en N. Wiseman, Shāng Hán Lùn – On Cold Damage, Translation & Commentaries by Zhang, Zhongjing, 1999

Fertility and Gynecology – Biomedicine, Chinese Medicine, and Common Sense

How Cultures protect the New Mother

From Mothers to Mothers: A Collection of Traditional Asian Postpartum Recipes

Recipes for Tradtional Confinement Foods

Wellicht vindt je dit ook interessant …

Complementaire Zorg