Diabetes

Beter bekend als ‘suikerziekte’

achtergrond

Suikerziekte, zoals diabetes in de volksmond heet, is een heel vervelende aandoening. Welk van de drie vormen je ook hebt: genezen is vrijwel onmogelijk. Gelukkig kunnen traditionele Chinese geneeswijzen helpen om je leefstijl te verbeteren, wat een gunstig effect heeft op de ziekte.

De volledige medische term voor suikerziekte is Diabetes mellitus. De aandoening is een stofwisselingsziekte, waarbij een persoon leidt aan een te hoge bloedsuikerspiegel. Er is dan in het lichaam te weinig insuline aanwezig – het hormoon dat invloed heeft op de glucosestofwisseling (suikerhuishouding in het bloed). Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn:

 1. De pancreas (alvleesklier) maakt niet genoeg insuline aan (meestal type 1)
 2. De cellen in het lichaam reageren niet (meer) op de insuline die de pancreas heeft geproduceerd (meestal type 2)

We spreken dan over Diabetes type 1 of 2.

Diabetes type 1
is de zwaarste vorm. Deze komt het vaakst voor bij kinderen en in mindere mate bij volwassenen. Van dit type diabetes is geen genezing mogelijk. De persoonis volledig afhankelijk van insuline, omdat het lichaam dit niet (meer) aanmaakt. Deze kunstmatige insuline wordt geïnjecteerd of als tablet ingenomen vóór het eten. De hoeveelheid is afhankelijk van het soort en de hoeveelheid voedsel die de persoon tot zich neemt.

Diabetes type 2
kan iedereen boven de 40 overkomen. Daarnaast speelt leefstijl een grote rol bij deze vorm van diabetes, het type dat samengaat met overgewicht (obesitas). Dit is een van de redenen dat ook steeds meer kinderen die te dik zijn, last krijgen van Diabetes type 2.

Dan bestaat er nog een derde vorm van diabetes: Diabetes insipidus.
Dit is een conditie waarbij de nieren niet in staat zijn het vocht vast te houden in het lichaam. Strikt genomen is deze vorm geen ‘suikerziekte’, omdat er geen relatie is met de insulineaanmaak in het lichaam en de suikerspiegel in het bloed. Wel heeft Diabetes insipidus twee symptomen waardoor iedereen aan suikerziekte denkt: een niet te verzadigen dorst en daaraan gerelateerd extreem veel en vaak plassen.

Hoe herken ik diabetes?

De symptomen en klachten per type:

Type 1:

 • Opvallend veel dorst en plassen
 • Snel gewicht verliezen
 • Hoog bloedsuikergehalte
 • De adem ruikt naar zoetige appel of nagellak (reden: te hoog ketonengehalte in bloed/plasma en urine)
 • Algehele malaise, versuft gevoel
 • Vermoeidheid
 • Spierpijn

Type 2:

 • Regelmatig schimmelinfecties zoals candida bij vrouwen
 • Hoge bloeddruk (hoofdpijn, duizelingen, met dan bij het opstaan)
 • Hoog cholesterolgehalte (kan zich uiten in pijn in de bovenarmen en/of bovenbenen)
 • Aderverkalking (uiterlijke zichtbaarheid vergelijkbaar met spataderen)

Zijn diabetesklachten te verminderen?

Er bestaat een direct verband tussen suikergebruik en het ontstaan van diabetes, evenals tussen diabetes en overgewicht. Dit geldt met name voor Diabetes type 2. De conclusie van een groot volksonderzoek (2012) van Stanford University, Californië luidt: Wanneer je per dag regelmatig 150 calorieën méér eet dan de dagelijks aanbevolen calorie-inname, heb je al een verhoogd risico om Diabetes type 2 te krijgen.

Toch is er ook bij Type 1 winst te behalen door te minderen met suiker. Het schrappen van niet alleen suikers en koolhydraten maar ook zoetstoffen, light- en zero-producten heeft een positief effect op zowel patiënten met Type 1 als Type 2. Insuline (of beter gezegd, het gebrek daaraan) heeft namelijk invloed op diverse stofwisselingsprocessen in het lichaam. Door de toevoer van suiker en aanverwante producten te verminderen of het gebruik ervan te stoppen, ervaar je vrijwel direct minder stress, slaap je beter en dieper, verbeteren de hersenfuncties en verdwijnen ontstekingen.

Wat kan TCG doen?

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) kan helpen bij de verschillende vormen van diabetes door de leefstijl te verbeteren. Elke therapeut in een of meer van de traditionele Chinese geneeswijzen is in die zin een lifestylecoach bij uitstek. De therapeuten van Zhong bezitten de kennis om het beste naar voren te halen op het gebied van voeding, beweging (tai chi, qi gong), massage (tuina, shiatsu), kruiden (‘Chinese homeopathie’) en acupunctuur. Zij leiden je op tot ‘specialist’ in de omgang met jouw aandoening, door de Chinese diagnose en de westerse reguliere geneeskunde optimaal op elkaar af te stemmen. Hierdoor krijg je grip op je eigen gezondheid en leer je welke keuzes voor jou werken (en waarom) en welke niet.

Wellicht vindt je dit ook interessant …

Seizoenen