Acupuncture Awareness Day

Acupuntuur en moxibustie al 10 jaar bij Unesco

achtergrond

Op 16 november 2020 vieren we dat 10 jaar geleden acupunctuur en moxibustie (moxa) werden toegelaten op de UNESCO-lijst van cultureel erfgoed.

Chinese geneeskunde

Acupunctuur en moxibustie zijn geneeswijzen binnen de traditionele Chinese geneeskunde (TCG), die in heel China en in delen van Zuidoost-Azië, Europa en Amerika wordt toegepast. Chinese geneeskunde gaat ervan uit dat het lichaam functioneert als één geheel, een klein universum verbonden met kanalen (meridianen). Door fysieke stimulatie van deze kanalen kan de TCG-therapeut het zelfregulerend vermogen van het lichaam stimuleren, blokkades opheffen en op die manier  de gezondheid van de patiënt verbeteren.

Acupunctuur-behandeling

Bij een behandeling met acupunctuur plaatst de acupuncturist naalden op punten van deze kanalen; hij of zij kiest tijdens de behandeling naalden op basis van de individuele conditie, om hiermee specifiek gekozen punten te prikken en te stimuleren, met als doel het lichaam weer in balans te krijgen, en ziekte (disbalans) te voorkomen of te behandelen.

Moxa-behandeling

Tijdens een moxibustie-behandeling brandt de therapeut moxa (het kruid Bijvoet). Je hebt zowel directe als indirecte moxibustie: ofwel worden bovenaan aangestoken moxa-kegeltjes van gedroogde bijvoetbladeren direct op een acupunctuurpunt op het lichaam geplaatst, ofwel wordt een brandende moxa-‘sigaar’ net boven dit punt op het lichaam gehouden; in beide gevallen met als doel om het gekozen punt te verwarmen.

TCG op hoog niveau

Acupunctuur werd evenals moxibustie in vroeger tijden mondeling onderwezen en gedemonstreerd, van meester op leerling of onderling door leden van een clan. Tegenwoordig wordt TCG doorgegeven via formeel academisch onderwijs, in Nederland op hbo-niveau. Om een idee te geven: een gemiddelde opleiding in de acupunctuur duurt drie jaar, exclusief het verplichte jaar Westerse medische basiskennis. Therapeuten van beroepsvereniging Zhong hebben minimaal dit opleidingsniveau en zijn bovendien verplicht bijscholingen te blijven volgen.

Wellicht vindt je dit ook interessant …

Seizoenen