Chinese kruidenlegenden

Sāng Yè / Moerbeiblad

seizoensnieuws/achtergrond

Therapeuten in de Chinese kruidengeneeskunde zetten talloze kruiden in, maar hoe kun je ze onthouden? Uit China zijn vele ‘kruidenlegenden’ overgeleverd. Ze leren ons op een leuke manier meer over de geneeskracht van elk kruid.

Deze keer: Sāng Yè, Folium Mori ofwel Moerbeiblad.


De legende

Er waren eens lang geleden een alleenstaande moeder en haar zoon, die woonden op de Yaoshan-berg. De zoon, Damu zorgde goed voor zijn moeder. Ze hadden het niet breed, maar ze waren gelukkig.

Op een dag in de herfst, nadat het heel hard geregend had, werd de moeder ziek. Ze voelde zich duizelig en hoestte hard. Damu zocht overal naar een medicijn, maar hij vond niets dat hielp.

Toen zijn moeder al twee weken ziek was, hoorde Damu over een monnik die in de tempel woonde en die mensen behandelde. Onmiddellijk wilde Damu zijn moeder op zijn rug daarheen dragen. Maar zij weigerde, ze vond de tocht was te gevaarlijk en zwaar en stond erop dat hij in zijn eentje naar de tempel zou gaan, om de monnik om medicijnen te vragen.

Voordat hij vertrok, kookte Damu wat water voor zijn moeder om te drinken, zoals in China gebruikelijk is. Maar in de haast om op pad te gaan, vergat hij om het deksel op de pot te doen. Enkele bladeren van een moerbeiboom die vlakbij stond, werden door de wind in de pot geblazen. De oude moeder zag het, maar haalde haar schouders op en dronk het water toch op; het smaakte niet slecht. Na wat geslapen te hebben, werd de moeder verkwikt wakker. Ze dronk nog wat van het water met moerbeiblad. Ze genoot die avond extra van de zonsondergang, met zijn prachtige rode wolken zo typisch voor deze streek.

Op dat moment kwam de zoon vermoeid terug van zijn tocht naar de tempel. Hij vroeg zijn moeder hoe het haar ging. Heel goed, vertelde ze. Had Damu de medicijnen gekregen?
De monnik bleek niet aanwezig toen de jongen bij de tempel aanklopte. De volgende dag zou hij het weer proberen. Zelf rammelde hij van de honger en begon te eten, maar zijn moeder at niets. Ze wilde alleen nog meer van het moerbeiwater drinken. De volgende ochtend vertelde moeder dat ze zich helemaal hersteld voelde en een wandeling ging maken. Damu wist niet wat hij hoorde. Wat voor medicijnen had zijn moeder ingenomen? Helemaal niets, vertelde ze, alleen wat van dat water met die bladeren erin. Daarop verzamelde Damu wat bladeren van de moerbei en nam ze mee naar de monnik. Die bevestigde dat deze bladeren een krachtig medicijn kunnen zijn, vooral als ze vlak na de vorst geplukt zijn.

De legende benadrukt dat het hier om moerbeibladeren gaat, niet om de twijgjes. Die hebben weer een ander werking. Moerbeiblad is ook het hoofdvoedsel van de zijderups, en wordt vooral in de zuidelijke streken van China verbouwd.

Toepassing

Thee, getrokken van het blad van de (witte) moerbei (Morus Alba), kan helpen om de stofwisseling en de bloedsuikerspiegel te reguleren. Het wordt ingezet tegen luchtweginfecties, bij verkoudheid en griep, maar het zou ook diabetes voorkomen. Dat de legendarische moeder de zonsondergang zo mooi beleeft, geeft aan dat het kruid ook een effect heeft op de ogen: moerbeiblad is inderdaad een remedie bij overgevoelige, rode en tranende ogen.

Bronnen:

Bensky L.L. e.a., Chinese Herbal Medicine: Materia Medica, portable edition, 2015

Zhu Zhongbao en Zhu Liu, Chinese Herbal Legends, 2006

Flora of China

Herbal Glossary

Yaoshan Temple

Wellicht vindt je dit ook interessant …